od kuchni,  Poradnik,  wakacje

Jakich dań trzeba spróbować będąc w Grecji TOP 5

Kuchnia Grecka jest naprawdę bogata i zróżnicowana, dlatego tym bardziej ciężko jest wskazać zaledwie kilka potraw, które warto spróbować, jednakże są takie których żaden turysta przyjeżdżający do słonecznej Ellady nie powinien pominąć. Było by grzechem wyjechać z Grecji nie znając tutejszych smaków, a każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

  1. TZATZIKI i SAŁATKA GRECKA

Te dwie przystawki są nierozłącznym elementem niemal każdego greckiego obiadu.

Sporą część menu w każdej greckiej restauracji zajmują różnorodne przystawki, warto poświęcić im trochę uwagi, gdyż niejednokrotnie porcje są obfite i już 2-3 przystawkami możemy się najeść do syta.

Tzatziki to dip na bazie gęstego, kremowego jogurtu naturalnego (greckiego oczywiście), ze startym świeżym ogórkiem i dużą ilością czosnku. Pasuje do grillowanych i pieczonych mięs i owoców morza. Idzie w parze z chlebem, z tego powodu często znika ze stołu jeszcze przed podaniem głównego dania.

Sałatka grecka jest idealnym dodatkiem do dania głównego, bez znaczenia czy będziecie jeść mięso czy owoce morza. Jest niezwykle prosta, głównymi jej składnikami są ogórek, pomidor i oliwa, w takiej wersji króluje na greckich stołach i przez samych Greków jest nazywana „wiejską”. Natomiast w wersji „full”, czyli restauracyjnej, znajdziecie w niej jeszcze zieloną paprykę, czerwoną cebulę, czarne oliwki i oczywiście fetę. Jest bardzo orzeźwiająca w upalne letnie dni. Jedna porcja sałatki jest serwowana w głębokim talerzu, dlatego spokojnie można się nią podzielić w 2 lub 3 osoby.  Będąc w tawernie zacznij od jej zamówienia 🙂

2. MOUSSAKA

Tego dania absolutnie nie możecie pominąć, nie można wyjechać z Grecji nie spróbowawszy sycącej moussaki! Jest to tradycyjna potrawa w formie zapiekanki, w której znajdują się przekładane warstwami plastry ziemniaka i bakłażana oraz mięso mielone w sosie czerwonym, a całość jest zalana beszamelem. Rewelacyjne smakuje, a na dodatek jest mega sycąca.

Jeśli już znacie jej smak i chcecie ją przyrządzić sami sprawdźcie mój przepis TUTAJ.

3. STIFADO

To bardzo aromatyczne danie, które właściwie tworzy baza, czyli gęsty czerwony sos i małe cebulki dymki. Natomiast w sosie, w tradycyjnej wersji stifado jest mięso wołowe, delikatne, rozpływające się w ustach. Stifado możemy również znaleźć w innych wersjach na przykład z ośmiornicą i tą także polecam miłośnikom owoców morza. Na samą myśl cieknie mi ślinka! Stifado może być serwowane z frytkami, pieczonymi talarkami ziemniaków lub ryżem. Te dodatki są uwzględnione w cenie posiłku, a kelner przy zbieraniu zamówienia pyta o nasze preferencje.

4. OWOCE MORZA

Grecja jest rajem dla ich miłośników, tutaj jest tak szeroki wybór, że aż żal nie wymienić chociażby tych podstawowych:

  • SAGANAKI GARIDES – krewetki w sosie pomidorowym z fetą (często w menu jako przystawka, ale jedną porcja można się najeść jak daniem głównym). Doskonale smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem, które maczamy w sosie.
  • SMAŻONE KALMARY – zazwyczaj kalmary w postaci krążków w chrupiącej panierce, wystarczy je spryskać sokiem z cytryny, do tego sałatka grecka i palce lizać!
  • DORADA – grillowana ryba zwaną Tripurą. Jest sporych rozmiarów i serwowana na talerzu z frytkami lub ryżem i… głową J Rybkę ostrożnie otwieramy na talerzu i jej niezwykle delikatne mięsko spryskujemy intensywnie cytryną.

5. KAWA i DESER

Każdy Grek po posiłku, jakby wielki i syty nie był, z chęcią je słodki deser 🙂 Do najbardziej popularnych greckich ciast należy Baklava z nadzieniem z masy z orzechów włoskich i miodu, całość polana jest syropem.

Jeśli będziecie rano przechodzić nieopodal greckiej piekarni to koniecznie skosztujcie słodkiej bułki Bougatsa z nadzieniem przypominającym masę budyniową, całość przyprószona jest cynamonem i cukrem pudrem. Do tego zamówcie mrożoną kawę jak prawdziwy Grek, np. mocne freddo, które stawia na nogi lub freddo cappuccino z grubą warstwą pianki. Pamiętajcie by przy składaniu zamówienia powiedzieć ile chcecie cukru. Tego typu kawę pije się przez słomkę, długo delektując się jej smakiem.

Jak widzicie Grecja to raj dla łasuchów i smakoszy, tym bardziej trudno wytypować takie TOP 5. Sama jestem ciekawa Waszego wyboru i Waszych rekomendacji greckich dań. Podzielcie się nimi w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *