od kuchni,  Poradnik,  wakacje

Greckie menu, czyli co można zjeść w Grecji

Jesteście na wakacjach w Grecji w hotelu z all inclusive, ale tego wieczoru postanowiliście wyjść gdzieś na zewnątrz, do miasta, do jakiejś greckiej restauracji i spróbować coś innego… Czasami nieznajomość kultury danego kraju oraz języka obcego utrudnia nam wybór dania, dlatego wybieramy wzrokiem.  Niektóre komercyjne lokale wychodzą do swoich klientów z rozwiązaniem bardzo prostego, obrazkowego menu, jak na załączonej fotce lub wystawiają przed tawernę stojak z kolorowymi zdjęciami sugerującymi co można tam zjeść. Ale takie rozwiązania nie są standardem i wtedy stoicie przed dylematem, czy spróbować danie o tajemniczej nazwie „moussaka”, czy bezpieczniej będzie znowu zamówić pizzę…

A może jesteście łasuchami, smakoszami? Należycie do osób, które poznają nowy kraj swoimi kubkami smakowymi? W tym roku wybieracie się do Grecji i chcecie ją odkryć kulinarnie, od kuchni jednak nie wiecie, od czego zacząć, ponieważ będzie to Wasz pierwszy pobyt w tym słonecznym kraju?

Dzisiaj wychodzę do Was z bardzo fajnym rozwiązaniem, otóż spisałam większość najpopularniejszych dań greckich, które najczęściej występują w greckich tawernach oraz restauracjach. Spis dań podzieliłam na wzór menu, które otrzymacie na miejscu od kelnera. Obok nazw dań greckich, ale z użyciem pisowni fonetycznej/łacińskiej, która też często jest stosowana przez Greków, dopisałam krótkie wyjaśnienie, czym są owe potrawy. Dodatkowo umieściłam również tłumaczenia dotyczące napojów bezalkoholowych, alkoholowych, kaw i deserów.

Mam nadzieję, że poniższy spis greckich dań znacznie ułatwi Wam wybór tych pyszności i tym samym umili pobyt w Elladzie.

Kali oreksi! czyli smacznego 🙂

OREKTIKA – PRZYSTAWKI

tzatziki – dip na bazie greckiego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka i czosnku

feta – ser feta, czyli twardy, biały ser z mieszanki mleka owczego i koziego, najczęściej posypany suszonym oregano i polany oliwą

elies – oliwki z pestką

tirokauteri – gęsty dip z białego sera z dodatkiem pikantnej papryczki

pantzaria – gotowane buraki, najczęściej pokrojone w plastry i skropione oliwą i sokiem z cytryny

melitzanosalata – dip z grillowanych bakłażanów

skordalia – pasta/dip z ziemniaków lub pieczywa z dużą zawartością czosnku

gawro marinato – marynowane sardele

dolmadakia – mini gołąbki, tj. ryż z ziołami zawijany w liście winogrona

taramosalata – dip z ikry

fava – pasta z gotowanego grochu

piperies gemistes – papryczki faszerowane serem

kolokithia tiganita – smażone plastry cukinii

melitzana tiganita – smażone plastry bakłażana

feta psisti – pieczona feta

saganaki – smażony ser (graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri lub feta z mleka owczego)

tiropita – feta pieczona w kruchym cieście filo

kolokithokieftedes – smażone kotleciki z cukinii

tomatokieftedes – smażone kotleciki z pomidorów

patates tiganes – smażone świeże ziemniaki (frytki)

keftedakia – malutkie mielone kotleciki

feta tiganiti me meli – smażona feta polana miodem

midia achnista – małże gotowane na parze

gigantes – duża fasola w sosie pomidorowym

manitaria a la creme – pieczarki w sosie śmietankowym

lachanika scharas – grillowane warzywa

melitzanes imam – bakłażany zapiekane z cebulą w sosie pomidorowym

SALATES – SAŁATKI

choriatiki / greek salad – tradycyjna grecka, wiejska sałatka z pomidorów, ogórka, papryki, czerwonej cebuli, oliwek z dodatkiem fety, polana oliwą i przyprawiona oregano

marouli – sałatka z sałaty i szczypiorku

lachano – surówka z kapusty (zazwyczaj białej)

lachanokaroto – surówka z kapusty i marchewki

chorta – gotowana zielenina, polana oliwą i sokiem z cytryny

dakos – sałatka kreteńska ze specjalnych sucharków, fety, pomidora z oliwą i ziołami

SOUPES – ZUPY

domatosoupa – zupa pomidorowa

psarosoupa – zupa rybna

KIRIA PIATA – DANIA GŁÓWNE

moussakas – moussaka, czyli zapiekanka na bazie ziemniaków i bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem na topie

pastitsio – zapiekanka na bazie makaronu z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem na topie

gemista – warzywa (pomidory, papryka) faszerowane ryżem z ziołami

rizoto manitarion – risotto z pieczarkami

KREAS – DANIA MIĘSNE

makaronia me kima – spaghetti z mięsem mielonym

stifado – gulasz wołowy z sosem czerwonym i cebulkami dymkami

pita giro chirino – pita z mięsem wieprzowym typu gyros

pita kalamaki chirino – pita z mięsem z szaszłyków wieprzowych

pita kalamaki kotopoulo – pita z mięsem z szaszłyków drobiowych

giro chirino – porcja mięsa typu gyros z reguły serwowana z frytkami, sosem tzatziki, pomidorem i chlebkiem pita

moschari kokkinisto – gulasz wołowy w sosie pomidorowym

kleftiko – mięso koźlęce zapiekane z warzywami

soutzoukakia – podłużne kotleciki mielone z dodatkiem aromatycznych przypraw, w sosie pomidorowym

paidakia merida – porcja żeberek

kouneli – mięso z królika

pikilia – mix różności na dużym talerzu, np. mięso z szaszłyków wieprzowych, drobiowych, mięso typu gyros, grillowane kiełbaski… propozycje różnią się z zależności od tawerny

PSITA TIS ORAS – GRILLOWANE MIĘSA

brizola chirini – stek wieprzowy

brizola moscharisia – stek wołowy

bifteki – „grecki hamburger”, duży kotlet mielony

souvlaki/kalamaki choirino – szaszłyki wieprzowe

souvlaki/kalamaki kotopoulo – szaszłyki drobiowe

kotopoulo merida/fileto kotopoulo – porcja filetu z kurczaka

THALASSINA – RYBY I OWOCE MORZA

saganaki garides – krewetki w sosie pomidorowym z fetą

kalamarakia tiganita – smażone kalmary

kalamari scharas – grillowany kalmar

kalamaria gemista – faszerowane kalmary, najczęściej nadziewane ryżem z ziołami, ale są mogą być w warzywami, serem itd.

chtapodi scharas – grillowana ośmiornica

garides (tiganites/scharas) – krewetki (smażone lub grillowane)

gawros tiganitos – smażone sardele

barbounia merida – porcja czerwonej barweny

tsipoura scharas – grillowana dorada

lawraki scharas – grillowany okoń

bakaliaros fileto tiganitos – smażony filet z dorsza

ZUMARIKA/RIZOTA – MAKARONY/RISOTTO

garidomakaronada – spaghetti z krewetkami

makaronada tou psara/makaronada thalassina – spaghetti z owocami morza

EPIDORPIA/GLIKA – DESERY

glika imeras – deser dnia

giaourti me meli – jogurt z miodem

ANAPSIKTIKA – NAPOJE BEZALKOHOLOWE

chimos – sok

freskos chimos portokaliou – sok ze świeżych pomarańczy

portokalada – oranżada pomarańczowa

lemonada – oranżada cytrynowa

nero – woda

nero anfrakoucho – woda gazowana

BIRES – PIWA

bira wareli – piwo lane z beczki

KRASI – WINO

lefko – białe

roze – różowe

kokkino – czerwone

Inne:

retsina – białe wino o żywicznym posmaku

ouzo – „wódka” anyżkowa

tsipouro – bimberek

KAFEDES – KAWY

ellinikos – grecka kawa, mała, mocna zaparzana z fusami z tygielku, zwanym briki

frappe – mrożona kawa, rozpuszczalna

tsai – herbata

Jeśli zastanawiacie się co koniecznie trzeba spróbować będąc w Grecji, przeczytajcie wpis pt. Jakich dań trzeba spróbować będąc w Grecji TOP 5.

Jeśli zastanawiacie się ile kosztują posiłki w greckich tawernach i czym sugerować się przy wyborze tawerny zapraszam do lektury wpisu pt. Poradnik o GRECKICH TAWERNACH, czyli co? gdzie? i za ile?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *