dania mięsne,  od kuchni

Stifado

Danie idealne dla mięsożerców, gęsty pomidorowy gulasz wołowy. Wyborne, ale też czasochłonne, gdyż na pełne przygotowanie musimy poświęcić około 2, 5 godziny. Warto!

Składniki:

(na 4-5 porcji)

1 kg wołowiny

250 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki octu

1 kg małych cebulek

5-6 ząbków czosnku

1 filiżanka oliwy z oliwek

400 g przecieru pomidorowego (kartonik)

kilka ziaren pieprzu lub szczypta zmielonego

sól

½ łyżeczki cynamonu

szczypta goździków, najlepiej zmielonych

2-3 liście laurowe

1 ½ litra wody

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na kawałki i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Polewamy winem i przykrywamy. Dodajemy ocet. Po minucie doprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cynamonem. Dodajemy czosnek przekrojony na połówki oraz przecier pomidorowy, dolewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

W międzyczasie obieramy małe cebulki, solimy je i zalewamy wodą na 15 minut. Smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą i wrzucamy do mięsa. Gotujemy kolejne pół godziny, uzupełniamy niewielka ilością wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Potrawa ta często podawana jest z frytkami lub pieczonymi ziemniakami,  doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub chlebkiem pita, które idealnie wchłaniają aromatyczny sos. Palce lizać! 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *