dania mięsne,  od kuchni

Papoutsakia z cukinii, czyli cukiniowe łódki z mięsnym nadzieniem i beszamelem

To przepyszne cukiniowe łódki, wypełnione mięsem mielonym w sosie pomidorowym, na których topie jest zapieczony kremowy, puszysty beszamel. Jest to modyfikacja tradycyjnego dania o tej samej nazwie, tj. Papoutsakia, którego podstawą są bakłażany. Poniższy przepis możecie wykorzystać, gdy np. w Waszym przydomowym ogródku jest nadmiar cukinii. Smakuje wyśmienicie, jako niezależne danie, ale jeśli chcecie je urozmaicić to warto przygotować wraz z zapiekanymi ziemniakami, które zawsze są doskonałym dodatkiem do warzyw. Talarki z ziemniaczków pieczemy na tej samej blasze co cukinie, dzięki temu oszczędzamy czas na myciu kolejnych naczyń.

Składniki:

  • 2 -3 ziemniaki
  • 3-4 cukinie (średniej wielkości lub duże)
  • ½ kg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drobiowe lub z indyka, według uznania)
  • 1 średnia cebula
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 60 g masła
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • około 150 g tartego sera żółty np. parmezan albo kefalograviera
  • 2 jajka
  • szczypta mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeża natka pietruszki – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na 1,5 centymetrowe plastry. Blachę polewamy cienką warstwą oliwy, umieszczamy ziemniaczki na jej dnie i ponownie polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 200°C.
  2. W międzyczasie myjemy cukinie i przecinamy wzdłuż. Następnie wyskrobujemy łyżeczką lub delikatnie wycinamy nożem jej wnętrze zostawiając około 1,5 cm miąższu przy skórce. Wycięte wnętrze cukinii wykorzystamy w dalszej części, gdy będziemy przygotowywać sos z dodatkiem mięsa.
  3. Gdy ziemniaki będą już upieczone, umieszczamy na nich cukinie. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, by troszkę zmiękły.
  4. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy obrany i posiekany czosnek i podsmażamy dosłownie chwilę.
  5. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy. Mięso cały czas rozgniatamy drewnianą szpatułką, tak by wszędzie było równomiernie usmażone.
  6. Siekamy pulpę z cukinii i dodajemy do mięsa, podsmażamy, aż zmięknie.
  7. Dodajemy puszkę pomidorów i doprawiamy papryką. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Doprawiamy suszonym oregano, posiekaną, świeżą natką pietruszki, próbujemy i jeśli zajdzie taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Cukinie wypełniamy mięsem.
  10. W osobnym rondelku, na średnim ogniu, roztapiamy masło, stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Powoli dodajemy mleko (najlepiej żeby miało temperaturę pokojową lub było lekko ciepłe) i mieszamy tak by uzyskać jednolitą, kremową konsystencję. Gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ściągamy z ognia.
  11. W miseczce ubijamy widelcem jajka. Dodajemy do jeszcze ciepłego rondelka i energicznie mieszamy, by jajko się ścięło. Na koniec dodajemy tarty ser i ponownie mieszamy, by równomiernie się rozprowadził w rondelku.
  12. Gotowym beszamelem polewamy cukinie wypełnione mięsem i wstawiamy do piekarnika na 45 minut, pieczemy w temperaturze 200°C.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *