dania mięsne

Moussaka

Hej dziewczyny i chłopaki! Nie wyjeżdżajcie z Grecji, jeśli nie spróbowaliście MOUSSAKI 🙂

Gdy ktoś zadaje mi pytanie „co warto zjeść w Grecji” zawsze odpowiadam MOUSSAKA! Moussaka to najbardziej greckie danie jakie nasuwa mi się na myśl. Jest serwowana w większości tawern na terenie całej Grecji jako „danie dnia”. Każda grecka gospodyni domowa wie jak zrobić moussakę, każdy Grek zna jej smak. Dlatego być w Grecji i nie spróbować moussaki to grzech! To tak jakbyście ugościli obcokrajowca w Polsce nie oferując mu bigosu i pierogów 😉

Moussaka jest też jednym z moich ulubionych dań i nieskromnie pisząc robię je wyśmienicie.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który stosuję do jej przygotowania.

Składniki:

3 duże ziemniaki

3 bakłażany

2 cebule

800 g mięsa mielonego (najlepiej chude wołowe)

100 ml wina czerwonego wytrawnego

400 ml sosu pomidorowego z puszki lub 3 zblendowane pomidory

100 g tartego żółtego sera

sól

pieprz

2 łyżki oregano

½ łyżeczki cynamonu

¼ szklanki oliwy z oliwek

Na sos beszamelowy:

60 g masła

7 łyżek mąki

2 szklanki ciepłego mleka

3 jajka

100 g tartego żółtego sera

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie studzimy i kroimy w plastry.

Bakłażany myjemy, odcinamy zielone ogonki i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy  do naczynia typu miska cedzakowa, solimy i odstawiamy na minimum 30 minut by puściły gorzkie soki.

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Zalewamy winem i po około minucie dodajemy sos pomidorowy, cynamon, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy pamiętając by często mieszać, żeby mięso nie przywarło.  Smażymy około 25 minut dopóki sos nie odparuje, zdejmujemy z ognia.

Papierowym ręcznikiem osuszamy plasterki bakłażanów i delikatnie podsmażamy je na oliwie. Po usmażeniu rozkładamy na papierowych ręcznikach, by wchłonęły zbędny tłuszcz.

Przygotowujemy beszamel: na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190°C.

Głęboką blachę  lub naczynie żaroodporne o wymiarach około 25×35 cm smarujemy oliwą i na dno wykładamy plasterki ziemniaków. Posypujemy cienką warstwą sera. Wykładamy ½ bakłażanów i na to nakładamy równomiernie mięso. Ponownie wykładamy plasterki bakłażanów i posypujemy cienką warstwą sera. Delikatnie i równomiernie wylewamy beszamel i posypujemy resztką sera żółtego.

Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40 minut, aż górna warstwa beszamelu zamieni się w chrupiącą skorupkę i nabierze pięknego złoto-brązowego koloru.  Wyłączamy piec i zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut.

Gdy moussaka jest bardzo gorąca to nie czujemy jej pełnego smaku, dobrze smakuje lekko odgrzana, jeśli przygotowana jest wcześniej. Wtedy należy przykryć naczynie folią aluminiową i umieścić w piekarniku nagrzanym do 160°C na 20 minut. Moussaka sama w sobie jest pełnym posiłkiem i nie wymaga dodatków, jednakże w tawernach czasami jest serwowana z porcją frytek. Można ją przygotować bez dolnej warstwy ziemniaków lub z cukinią zamiast bakłażanów.

Jest to bardzo sycące danie i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *