od kuchni,  owoce morza

Risotto z krewetkami

Jeśli jesteście miłośnikami śródziemnomorskiej kuchni z owocami morza, to dzisiaj mam dla Was prostą propozycję – risotto z krewetkami 🍤🍤🍤

Proporcje składników podaję tak „pi razy drzwi” na 3-4 porcje.

🍤około 200 g ryżu do risotto

🍤oliwa z oliwek

🍤mała cebula

🍤około 1/2 litra wywaru warzywnego

🍤puszka krojonych pomidorów

🍤pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju

🍤około 200 g krewetek

🍤łyżka masła klarowanego

🍤2 ząbki czosnku

🍤pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

🍤sól

🍤pieprz

🍤opcjonalnie: listki bazylii i feta

Przygotowanie:

1. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy dusimy pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Dodajemy ryż, który najpierw delikatnie podsmażamy, a następnie zalewamy stopniowo wywarem. Gdy ryż wchłonie część wywaru uzupełniamy płyn i dalej gotujemy na małym ogniu.

3. Gdy ryż całkowicie wchłonie wywar, wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dobrze mieszamy. Przyprawiamy.

4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części i dodajemy do ryżu.

5. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na tłuszcz wrzucamy wcześniej przyprawione krewetki i krótko obsmażamy z obu stron.

6. Dodajemy czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę/wyciskacz). Chwilę smażymy i dusimy całość winem.

7. Usmażone krewetki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy.

Podajemy w głębokich talerzach polewając obficie oliwą extra virgin, dekorując listkami bazylii lub pokruszoną fetą. Mniam! Palce lizać!

Lubicie takie dania?

Rada: jeśli smażone krewetki „ugasicie” kieliszkiem ouzo, danie to będzie mieć smak zbliżony do tradycyjnego „saganaki garides„. Koniecznie wtedy posypcie całość fetą! Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.