
Risotto z krewetkami
Jeśli jesteście miłośnikami śródziemnomorskiej kuchni z owocami morza, to dzisiaj mam dla Was prostą propozycję – risotto z krewetkami 🍤🍤🍤
Proporcje składników podaję tak “pi razy drzwi” na 3-4 porcje.
🍤około 200 g ryżu do risotto
🍤oliwa z oliwek
🍤mała cebula
🍤około 1/2 litra wywaru warzywnego
🍤puszka krojonych pomidorów
🍤pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
🍤około 200 g krewetek
🍤łyżka masła klarowanego
🍤2 ząbki czosnku
🍤pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
🍤sól
🍤pieprz
🍤opcjonalnie: listki bazylii i feta
Przygotowanie:
1. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy dusimy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dodajemy ryż, który najpierw delikatnie podsmażamy, a następnie zalewamy stopniowo wywarem. Gdy ryż wchłonie część wywaru uzupełniamy płyn i dalej gotujemy na małym ogniu.
3. Gdy ryż całkowicie wchłonie wywar, wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dobrze mieszamy. Przyprawiamy.
4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części i dodajemy do ryżu.
5. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na tłuszcz wrzucamy wcześniej przyprawione krewetki i krótko obsmażamy z obu stron.
6. Dodajemy czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę/wyciskacz). Chwilę smażymy i dusimy całość winem.
7. Usmażone krewetki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy.
Podajemy w głębokich talerzach polewając obficie oliwą extra virgin, dekorując listkami bazylii lub pokruszoną fetą. Mniam! Palce lizać!
Lubicie takie dania?
Rada: jeśli smażone krewetki “ugasicie” kieliszkiem ouzo, danie to będzie mieć smak zbliżony do tradycyjnego “saganaki garides“. Koniecznie wtedy posypcie całość fetą! Kali oreksi!


