dania wegetariańskie,  od kuchni

Wegetariańska moussaka

Moussaka jest najpopularniejszym greckim daniem. Jest to zapiekanka złożona z ziemniaków, bakłażana, czasem cukinii, mięsa mielonego w sosie pomidorowym z beszamelem na topie. Jeśli jesteście wegetarianami to wiele tracicie, gdyż danie to smakuje rewelacyjnie. Ale, ale 🙂 istnieje również wiele sposobów, by przygotować moussakę wegetariańską, np. do sosu pomidorowego możemy dodać krajankę sojową lub drobno posiekane pieczarki ewentualnie soczewicę. W wielu przepisach jest podana soczewica brązowa, jednakże ja używam czerwonej, ponieważ znacznie szybciej się gotuje. Jeśli jesteście zainteresowani moim rozwiązaniem, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 400 ml pomidorów w kawałkach z puszki lub 3 zblendowane pomidory
  • 400 ml wody
  • 100 g tartego żółtego sera
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oregano
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

Na sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinię myjemy, odcinamy zielone ogonki i w cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm. Wkładamy do naczynia typu miska cedzakowa, solimy każdą warstwę i odstawiamy, by puściły gorzkie soki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  3. Bakłażany i cukinię układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
  4. Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy. Po około minucie dodajemy sos pomidorowy, cynamon, oregano, sól i pieprz.
  5. Soczewicę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do sosu. Dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową. Dobrze mieszamy.
  6. Przykrywamy i dusimy pamiętając by często mieszać, żeby soczewica nie przywarła.  Gdy po  około 20 minutach sos zgęstnieje, a soczewica się ugotuje, zdejmujemy z ognia.
  7. Ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
  8. Przygotowujemy beszamel: na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu. Dodajemy 25 g sera i mieszamy.
  9. Do sosu pomidorowego dodajemy 2 spore łyżki beszamelu i mieszamy.
  10. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190°C.
  11. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek i układamy kolejno po warstwie ziemniaków, bakłażanu, cukinii, każdą posypując delikatną warstwą sera.
  12. Całość zalewamy sosem pomidorowym.
  13. Delikatnie i równomiernie wylewamy beszamel i posypujemy resztką sera żółtego. Na koniec posypujemy cieniutką warstwą bułki tartej.
  14. Pieczemy około 40 minut, aż górna warstwa beszamelu zamieni się w chrupiącą skorupkę i nabierze pięknego złoto-brązowego koloru.  Wyłączamy piec i zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut. Dobrze wystudzoną moussakę łatwiej jest pokroić na kawałki.

Moussaka przygotowana w taki sposób wygląda i smakuje prawie jak w wersji mięsnej. Moussaka najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli więc spodziewacie się gości, warto zaskoczyć ich nowymi smakami i przygotować dzień wcześniej właśnie to greckie danie, by potem jedynie podgrzać w piekarniku. Pamiętajcie by przykryć ją wtedy folią aluminiową, unikniecie dodatkowego zbrązowienia, a jednocześnie przypalenia beszamelu.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *