dania mięsne,  od kuchni

Makaronia me kima

Przyszedł czas na przepis, który już dawno powinien się tu pojawić, a w jakiś sposób został przeze mnie pominięty, potraktowany po macoszemu. Może wynika to z faktu, że danie to jest popularne nie tylko w Grecji. Na moim stole pojawia się dość często, stąd spowszedniało i nie doczekało się nawet godnej fotografii. Mowa o makaronie z mięsem mielonym, który raczej kojarzy nam się z kuchnia włoską, ale pamiętajmy, że w Grecji jest sporo akcentów kulinarnych zaczerpniętych od sąsiadów, a makaronowe potrawy szczególnie przyjęły się na wyspach Morza Jońskiego.  Od momentu, gdy poznałam kuchnię grecką i wdrożyłam w życie tutejsze przepisy, danie to sporo zyskało na jakości, a to wszystko dzięki kilku kluczowym przyprawom, które podkreślają aromat i nadają potrawie wyjątkowy smak.

Składniki:

  • ½ kg makaronu typu spaghetti
  • ½ kg mięsa mielonego (w tym celu Grecy najczęściej używają chude mięso wołowe)
  • ½ filiżanki oliwy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 dojrzałe, przetarte pomidory lub puszka pomidorów
  • ½ filiżanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • starty żółty ser

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy lub ucieramy. Do rondla lub dużej, głębokiej patelni wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
  2. Dodajemy mięso mielone, ciągle mieszając smażymy na małym ogniu do zrumienienia, po kilkunastu minutach gasimy winem.
  3. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem, aż woda odparuje i pozostanie gęsty sos. Jeśli nam się uda to wyciągamy z mięsa goździki.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy. Serwujemy w głębokim talerzu z mięsem mielonym i posypane tartym serem.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *