od kuchni,  owoce morza

Garides Saganaki, czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Dzisiaj przepis na moje NAJ NAJ NAJulubieńsze danie greckie,
czyli krewetki zapiekane w gęstym sosie pomidorowym,
zwane Garides Saganaki.

Jest to danie, której najchętniej i najczęściej zamawiam w tawernach
i greckich restauracjach. Jeśli lubicie owoce morza to koniecznie musicie spróbować krewetek w tym wydaniu.

Nie będę się rozdrabniać i pisać poematów o ich doskonałym smaku. Szkoda czasu 😉 Przejdźmy do czynów, ugotujmy je już teraz!

Składniki:

  • około 500 g dużych krewetek
  • 2 łyżki koniaku lub ouzo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • natka pietruszki
  • około 100 g sera feta
  • sok z cytryny
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Jeśli krewetki są świeże to należy je dokładnie oczyścić, ale równie dobrze można użyć mrożonych krewetek. Jeśli używamy mrożonych to należy je najpierw zaparzyć wrzątkiem.
  2. Następnie przez kilka minut lekko je podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Wlewamy do nich koniak lub ouzo i smażymy jeszcze przez chwilę.
  3. Krewetki przekładamy do naczynek żaroodpornych, dzieląc na równe porcje (jeśli mamy jedno większe to nie szkodzi, liczy się końcowy smak).
  4. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekana cebulę oraz zmiażdżony wcześniej czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, miód, wino i doprawiamy pieprzem oraz kminkiem. Uwaga! Nie solimy, gdyż ser feta jest wystarczająco słony. Dusimy na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu.
  5. Gotowym sosem zalewamy krewetki i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy posiekana natką pietruszki.
  6. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

Krewetki serwujemy bezpośrednio w glinianych naczynkach np. z ciepłym chlebkiem pita pokrojonym w trójkąciki lub z innym chrupiącym pieczywem.

Pyyyy-cha!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *