Garides Saganaki, czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Dzisiaj przepis na moje NAJ NAJ NAJulubieńsze danie greckie,
czyli krewetki zapiekane w gęstym sosie pomidorowym,
zwane Garides Saganaki.
Jest to danie, której najchętniej i najczęściej zamawiam w tawernach
i greckich restauracjach. Jeśli lubicie owoce morza to koniecznie musicie spróbować krewetek w tym wydaniu.
Nie będę się rozdrabniać i pisać poematów o ich doskonałym smaku. Szkoda czasu 😉 Przejdźmy do czynów, ugotujmy je już teraz!
Składniki:
- około 500 g dużych krewetek
- 2 łyżki koniaku lub ouzo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- pieprz
- szczypta mielonego kminku
- natka pietruszki
- około 100 g sera feta
- sok z cytryny
- oliwa
Przygotowanie:
- Jeśli krewetki są świeże to należy je dokładnie oczyścić, ale równie dobrze można użyć mrożonych krewetek. Jeśli używamy mrożonych to należy je najpierw zaparzyć wrzątkiem.
- Następnie przez kilka minut lekko je podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Wlewamy do nich koniak lub ouzo i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Krewetki przekładamy do naczynek żaroodpornych, dzieląc na równe porcje (jeśli mamy jedno większe to nie szkodzi, liczy się końcowy smak).
- Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekana cebulę oraz zmiażdżony wcześniej czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, miód, wino i doprawiamy pieprzem oraz kminkiem. Uwaga! Nie solimy, gdyż ser feta jest wystarczająco słony. Dusimy na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu.
- Gotowym sosem zalewamy krewetki i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy posiekana natką pietruszki.
- Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
Krewetki serwujemy bezpośrednio w glinianych naczynkach np. z ciepłym chlebkiem pita pokrojonym w trójkąciki lub z innym chrupiącym pieczywem.
Pyyyy-cha!
Smacznego 🙂