dania wegetariańskie,  od kuchni

Smażone cukinie

Sezon na cukinie w pełni, więc szukamy różnych przepisów na nie. A to je nadziewamy, a to gotujemy, pieczemy, zaprawiamy w słoiki, często zapominając, że najprostsze rozwiązania mogą okazać się najlepsze i najsmaczniejsze.

Dzisiaj zapraszam Was na „cukiniowe chipsy” 🙂

Składniki:

  • 1 cukinia
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody
  • oliwa lub olej do smażenia
  • łyżka świeżej drobno posiekanej mięty
  • 1/3 szklanki tartego sera typu kefalograviera (lub innego twardego, pikantnego sera)

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroimy na cienkie plastry, umieszczamy w durszlaku, solimy i odstawiamy na około pół godzimy, by puściła soki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  3. W miseczce w mąką obtaczamy pojedynczo każdy plaster cukinii, następnie zanurzamy w miseczce z wodą i umieszczamy na rozgrzanej oliwie.
  4. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
  5. Każdy plasterek ściągamy na papier kuchenny/papierowy ręcznik, by odciągnął tłuszcz. Następnie posypujemy serem i miętą.

Podajemy na gorąco, póki cukinie są chrupiące. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *