Gulasz wołowy - stifado
od kuchni,  owoce morza

Ośmiornica Stifado

Są smaki, których się nie zapomina… i do takich należy Stifado Xtapodi, czyli ośmiornica w sosie czerwonym z cebulkami. Spróbowałam RAZ i jak to zwykle robię postanowiłam odtworzyć te niewiarygodnie aromatyczne danie.

Poniżej sekretny przepis 😉

Składniki:

  • 1,5 kg ośmiornicy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg małych cebulek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu
  • kartonik przecieru pomidorowego lub 4 zblendowane pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • ziele angielskie (4-5)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie:

Ośmiornicę oczyszczamy i kroimy na kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i dusimy bez wody, a kiedy wchłonie własny sos dodajemy oliwę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i obrane cebulki. Dobrze mieszamy i gasimy winem i octem. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu, do uzyskania miękkości, stale mieszając.

Tak przygotowane stifado doskonale smakuje z ryżem, frytkami lub pieczywem typu pita.

P.S. Nie zwlekajcie! Tego kulinarnego eksperymentu z pewnością nie pożałujecie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *