![Gulasz wołowy - stifado](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/11/74614757_2414527685468116_8337045483092443136_n-1140x742.jpg)
Ośmiornica Stifado
Są smaki, których się nie zapomina… i do takich należy Stifado Xtapodi, czyli ośmiornica w sosie czerwonym z cebulkami. Spróbowałam RAZ i jak to zwykle robię postanowiłam odtworzyć te niewiarygodnie aromatyczne danie.
Poniżej sekretny przepis 😉
Składniki:
- 1,5 kg ośmiornicy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 kg małych cebulek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu
- kartonik przecieru pomidorowego lub 4 zblendowane pomidory
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- ziele angielskie (4-5)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Przygotowanie:
Ośmiornicę oczyszczamy i kroimy na kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i dusimy bez wody, a kiedy wchłonie własny sos dodajemy oliwę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i obrane cebulki. Dobrze mieszamy i gasimy winem i octem. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu, do uzyskania miękkości, stale mieszając.
Tak przygotowane stifado doskonale smakuje z ryżem, frytkami lub pieczywem typu pita.
P.S. Nie zwlekajcie! Tego kulinarnego eksperymentu z pewnością nie pożałujecie 🙂
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/12/68270252_501313063961893_897715514246168576_n-75x75.jpg)
![Klasztor Eleousa](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/09/70819109_2508631989195779_402593922041249792_n-75x75.jpg)