
Ryba z piekarnika
Owoce morza oraz ryby zawsze cieszyły się dużą popularnością i przez wielu są uwielbiane. Ryba jest doskonałym źródłem ważnych substancji odżywczych, jest bogata w jod, fosfor, magnez, wapno oraz witaminy A i D. Ryba to samo zdrowie.
W Grecji ryby są przygotowywane na różne sposoby, mogą być gotowane (jako baza zupy), smażone na patelni, pieczone w piekarniku, grillowane, marynowane.
Prawie we wszystkich potrawach greckich głowa ryby nie jest usuwana, według opinii wielu Greków mięso z okolic głowy jest najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Właśnie taką rybę w całości dzisiaj przygotujemy 🙂
Przed Wami kolejny sposób na prosty obiad z greckim akcentem – przepis na rybę z piekarnika, w sam raz na piątkowy obiad lub kolację.
Składniki:
ryba np. dorada, barwena, pstrąg, łosoś
sól
pieprz
oliwa
1 lub 2 cytryny w zależności od wielkości ryby
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
koperek
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Kładziemy na papierze aluminiowym i obkładamy wszędzie plasterkami z cytryny. Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy ją z oliwą w proporcjach 1:1. Dodajemy posiekanej pietruszki i/lub koperku, czosnku i polewamy tym rybę. Dokładnie zawijamy rybę papierem aluminiowym, ale tak by pozostała duża przestrzeń na powietrze. Dzięki tej metodzie ryba upiecze się w niesamowitej parze wytworzonej przez własne soki, oliwę, cytrynę i zioła.
Pieczemy w temperaturze około 180-200°C przez około 30 minut jeśli ryba jest duża, jeśli mniejsza to starczy 20 min.
Można serwować z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką grecką.


