dania wegetariańskie,  od kuchni

Manitaria a la creme, czyli pieczarki w sosie kremowym

Manitaria a la creme to potrawa dla miłośników pieczarek, ale nie tylko. Gęsty kremowy sos potrafi poważnie rozbudzić apetyt, dlatego słusznie w wielu tawernach danie to jest serwowane jako przystawka. Jednak zapewniam, że jedna osoba spokojnie może się tym najeść, więc można zamówić jako substytut dania głównego.

Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a jakże pyszne. Z pewnością Wam zasmakuje, więc od razu przechodzę do szczegółów przepisu.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 1 średnia cebula
  • około 400 g pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 90 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy i kroimy na plastry (około 3-4 mm grubości).
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim pokrojona drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy.
  4. Gdy pieczarki nabiorą złotego koloru, gasimy winem.
  5. Gdy wino zacznie się „zagęszczać”, dodajemy śmietankę.
  6. Mieszamy i po chwili śmietanka zgęstnieje – gotowe!

Serwujemy w miseczce lub płaskim podłużnym talerzyku. Opcjonalnie można przyozdobić drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *