dania wegetariańskie,  od kuchni

Manitaria a la creme, czyli pieczarki w sosie kremowym

Manitaria a la creme to potrawa dla miłośników pieczarek, ale nie tylko. Gęsty kremowy sos potrafi poważnie rozbudzić apetyt, dlatego słusznie w wielu tawernach danie to jest serwowane jako przystawka. Jednak zapewniam, że jedna osoba spokojnie może się tym najeść, więc można zamówić jako substytut dania głównego.

Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a jakże pyszne. Z pewnością Wam zasmakuje, więc od razu przechodzę do szczegółów przepisu.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 1 średnia cebula
  • około 400 g pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 90 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy i kroimy na plastry (około 3-4 mm grubości).
  2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim pokrojona drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy cebula zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy.
  4. Gdy pieczarki nabiorą złotego koloru, gasimy winem.
  5. Gdy wino zacznie się „zagęszczać”, dodajemy śmietankę.
  6. Mieszamy i po chwili śmietanka zgęstnieje – gotowe!

Serwujemy w miseczce lub płaskim podłużnym talerzyku. Opcjonalnie można przyozdobić drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.