Souvlak
Grecja,  tradycja

Tsiknopempti, czyli grecki Tłusty Czwartek

Dzisiaj Tłusty Czwartek i jest to wyjątkowy dzień nie tylko w Polsce, jego odpowiednikiem w Grecji jest Tsiknopempti, czyli… Wędzony Czwartek 😉

Podobnie jak w polskiej tradycji dzień polega na objadaniu się, ale w tym przypadku pączki są zastąpione mięsem grillowanym, typu souvlaki, kiełbaski i inne. Od wczesnych godzin porannych nad całą Grecją unosi się dym z grilla, oraz aromatyczny zapach pieczonego mięsa, czyli tzw. „tsikna”, stąd nazwa Tskiknopempti. Grilluje się nie tylko w rodzinnym gronie, na głównych placach przed barami i kafeteriami również są wystawiane grille. Zewsząd dobiega głośna muzyka, jest to dzień zabawy i prawdziwej uczty mięsnej. Wieczorem młodzi ludzie udają się do tawern by jeść i pić. To okres karnawału, który tradycyjnie co roku jest obchodzony bardzo hucznie i syto, to czas zabawy, tańca, śpiewu! Do karnawałowego stołu idealnie pasują mięsne potrawy, gdyż już wkrótce nadejdzie
40-dniowy Wielki Post.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *