![Souvlak](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/08/20190625_160618-1140x641.jpg)
Tsiknopempti, czyli grecki Tłusty Czwartek
Dzisiaj Tłusty Czwartek i jest to wyjątkowy dzień nie tylko w Polsce, jego odpowiednikiem w Grecji jest Tsiknopempti, czyli… Wędzony Czwartek 😉
Podobnie jak w polskiej tradycji dzień polega na objadaniu się, ale w tym przypadku pączki są zastąpione mięsem grillowanym, typu souvlaki, kiełbaski i inne. Od wczesnych godzin porannych nad całą Grecją unosi się dym z grilla, oraz aromatyczny zapach pieczonego mięsa, czyli tzw. „tsikna”, stąd nazwa Tskiknopempti. Grilluje się nie tylko w rodzinnym gronie, na głównych placach przed barami i kafeteriami również są wystawiane grille. Zewsząd dobiega głośna muzyka, jest to dzień zabawy i prawdziwej uczty mięsnej. Wieczorem młodzi ludzie udają się do tawern by jeść i pić. To okres karnawału, który tradycyjnie co roku jest obchodzony bardzo hucznie i syto, to czas zabawy, tańca, śpiewu! Do karnawałowego stołu idealnie pasują mięsne potrawy, gdyż już wkrótce nadejdzie
40-dniowy Wielki Post.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/20190704_211945-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/02/20190220_150546-75x75.jpg)