Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem
Od Greków można wiele się nauczyć, począwszy od stylu bycia i życia, na gotowaniu skończywszy.
W Grecji nic nie trzeba, robi się coś, jeśli się chce i najważniejsze – bez pośpiechu.
Grecki luz przejawia się również w kuchni, zdecydowanie przoduje tu prostota, a wiele przepisów kulinarnych to dania jednogarnkowe. Mniej czasu w kuchni oznacza więcej czasu dla rodziny i przyjaciół, czyli dłuższe biesiadowanie. I oto w życiu chodzi, łapmy każdą chwilę i cieszmy się tym momentem… w międzyczasie jedząc 😉
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kolejne wegetariańskie i proste danie zwane Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem. Banalne i tradycyjnie po grecku – mega zdrowe!
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ kg świeżego szpinaku
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- cytryna
Opcjonalnie:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- garść zieleniny: koperek, pietruszka, szczypiorek
Przygotowanie:
- Szpinak dokładnie myjemy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak oraz troszkę wody i dusimy przez kilka minut.
- Wsypujemy ryż, delikatnie prażymy przez około 2 minuty.
- Następnie zalewamy 2 szklankami wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Opcjonalnie można dodać przecier pomidorowy i drobno posiekany koperek, pietruszkę i szczypiorek.
Po nałożeniu na talerz spryskujemy intensywnie cytryną, dzięki której ta potrawa smakuje wyjątkowo dobrze.
Można ją jeść jako samodzielny posiłek albo na przykład z pieczywem lub jako dodatek do mięs.
2 komentarze
E.S.
To danie jest jednym z moich ulubionych, proste i szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre.Ja preferuje wersję z przecierem pomidorowym.Smiało mogę polecić je innym.Przygotowałam je dla znajomych i także im bardzo smakowało.
Anna
Ja jadłam u znajomej Greczynki wersję z ziemniakami zamiast ryżu. Nawet lepsze.