![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190627_094139-1140x855.jpg)
Kolejka do Kalavrity
Kolejka z Diakofto do Kalavrity jest jedną z niewielu kolejek wąskotorowych na świecie i unikatową atrakcją w Grecji. Jest nazywana „odontotos”, czyli „zębatka” ze względu na mechanizm, który został w niej zastosowany by mogła bezpiecznie wspinać się po zboczach gór. Większość trasy pokonuje na tradycyjnych torach, a gdy nachylenie przekracza 10% przemieszcza się po torach zębatych. Kolejka przecina malownicze, naturalnie piękne tereny i pokonuje 22 km z prędkością 30 do 40 km/godzinę na szynach konwencjonalnych i 6 do 15 km/godz. na torach zębatych.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190523_141610-1024x576.jpg)
Wiedzie jedną z najpiękniejszych tras w Grecji, która ciągnie się wzdłuż Wąwozu Vouraikos z mniejszymi i większymi wodospadami. Kalavrita i okolice wzbudzają zainteresowanie turystów przez niemal cały rok swoim wyjątkowym krajobrazem, bogatą historią i ważnymi zabytkami. W 1943 roku Kalavrita była miejscem holokaustu podczas okupacji niemieckiej, natomiast w niedaleko położonym Klasztorze Agia Lavra rozpoczęło się powstanie greckie w 1821 roku. Kalavrita jest również słynnym ośrodkiem sportów zimowych, jednym z największych w Grecji.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190523_142956-1024x576.jpg)
Kolejka powstała w 1895 roku dzięki premierowi Charilaos’owi Trikoupis’owi i była jednym z najbardziej ambitnych projektów tamtych czasów. To było prawdziwe osiągnięcie, które nawet współcześnie jest uważane za wyczyn konstrukcyjny, biorąc pod uwagę wyjątkowo strome zbocza i wysokość trasy. Jest jedną z najwęższych kolejek na świecie z torami o szerokości 75 cm, które umożliwiają wykorzystanie mniejszych i bardziej „elastycznych” wagonów na tej stromej trasie. Jednocześnie jest najbardziej górzystą linią kolejową w Grecji. Kolejka jest świetnie zintegrowana z otaczającym ją krajobrazem, dzięki czemu wygląda jakby była tu od zawsze. Jej konstrukcja nie ma wpływu na ekosystem, tym samym sprawiając wrażenie jakby była stworzona przez naturę.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190523_145836-1024x576.jpg)
Kolejka jest czynna przez cały rok i kursuje na tej trasie 5 razy dziennie.
Koszt przejazdu w jedną stronę to 9, 50 €.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190523_145843-1024x576.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/20190711_162840-2-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/06/64642387_333258667601718_5239043675081670656_n-75x75.jpg)
2 komentarze
Grazyna Knor
Bardzo się cieszę, że znalazłam tego bloga.Coraz bardziej fascynuje mnie Peloponez.Brak komercji,małe kamienne mieścinki, spokój i zachowana autentyczność. Od dwóch miesięcy zwiedzam Peloponez oglądając filmy na YouTube. Jestem zachwycona! Planujemy z mężem, w przyszłym roku podróż samochodem.Pozdrawiam.
Ewelina Kat
Witam 🙂 Ja również się cieszę, że odkryła tu Pani coś interesującego dla siebie 🙂 Peloponez zajmuje w moim sercu szczególne miejsce i niejednokrotrnie będę powracać do jego tematyki i opisu kolejnych atrakcji. Pozdrawiam i życzę miłej lektury 🙂