![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/02/151240902_1695943590611080_5035038480109904768_n-1140x641.jpg)
Kunupidi Salata, czyli sałatka z kalafiora
Wiem, że się powtarzam i już niejednokrotnie o tym pisałam, ale kuchnia grecka jest banalna. Kolejnym dowodem jest poniższy przepis na tak zwaną sałatkę z kalafiora (kounoupidi to po grecku kalafior). Sałatki tej raczej nie znajdziecie w żadnej tawernie, ale jest jednym ze standardowych dodatków do wegetariańskiego obiadu w tradycyjnym greckim domu.
Składniki:
- kalafior
- woda do ugotowania
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Kalafior obieramy z liści i kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 15-20 minut, aż zmięknie.
- Odcedzamy i przekładamy do półmiska. Spryskujemy sokiem z cytryny i polewamy obficie oliwą. Gotowe!
Kali oreksi!
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/03/oil-4991420_1920-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/02/151137176_2911480579119803_890980976082082025_n-75x75.jpg)