dania wegetariańskie,  od kuchni

Feta z piekarnika

Kuchnia grecka jest prosta, nie ma tu wielce skomplikowanych przepisów, a i składniki nie są wyszukane. Jest to jeden z powodów, dlaczego ją sobie cenię.

Obecnie, ze względu na panującą zarazę, w większości sklepów wybór produktów spożywczych jest dość ograniczony. Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na obiad lub kolację, który nie wymaga ani zbyt wielu składników, ani nakładu pracy.

Feta z piekarnika – być może próbowaliście już ją w greckiej tawernie, gdyż współcześnie jest to najpopularniejszy grecki ser. Feta może być zapiekana w sreberku lub w małym naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Feta z warzywami, zapakowana w folię aluminiową i umieszczona na grillu jest świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.Najprostszą wersją zapiekanej fety jest ta z oregano i czosnkiem, do tego wystarczy świeży chrupiący chleb i obiad gotowy. Wybór dodatków zależy od Was, poniżej przedstawiam opcję, którą sama najchętniej stosuję.

Składniki:

100 g fety

łyżka oliwy

szczypta oregano

2 ząbki czosnku

1 pomidor

pół papryki

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i umieszczamy plaster fety.
  3. Czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Pomidory i paprykę kroimy. Wszystko umieszczamy na serze. Przyprawiamy
  4. Całość przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku na 15-20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika można chwilę odczekać, gdyż naczynie jest bardzo gorące. Tak przygotowaną fetę możemy jeść prosto z naczynia żaroodpornego uważając, by się nie poparzyć.

Feta z pieca może posłużyć jako przystawka, dodatek do dania głównego lub obiad dla singla.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *