dania wegetariańskie,  od kuchni

Feta z piekarnika

Kuchnia grecka jest prosta, nie ma tu wielce skomplikowanych przepisów, a i składniki nie są wyszukane. Jest to jeden z powodów, dlaczego ją sobie cenię.

Obecnie, ze względu na panującą zarazę, w większości sklepów wybór produktów spożywczych jest dość ograniczony. Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na obiad lub kolację, który nie wymaga ani zbyt wielu składników, ani nakładu pracy.

Feta z piekarnika – być może próbowaliście już ją w greckiej tawernie, gdyż współcześnie jest to najpopularniejszy grecki ser. Feta może być zapiekana w sreberku lub w małym naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Feta z warzywami, zapakowana w folię aluminiową i umieszczona na grillu jest świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.Najprostszą wersją zapiekanej fety jest ta z oregano i czosnkiem, do tego wystarczy świeży chrupiący chleb i obiad gotowy. Wybór dodatków zależy od Was, poniżej przedstawiam opcję, którą sama najchętniej stosuję.

Składniki:

100 g fety

łyżka oliwy

szczypta oregano

2 ząbki czosnku

1 pomidor

pół papryki

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i umieszczamy plaster fety.
  3. Czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Pomidory i paprykę kroimy. Wszystko umieszczamy na serze. Przyprawiamy
  4. Całość przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku na 15-20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika można chwilę odczekać, gdyż naczynie jest bardzo gorące. Tak przygotowaną fetę możemy jeść prosto z naczynia żaroodpornego uważając, by się nie poparzyć.

Feta z pieca może posłużyć jako przystawka, dodatek do dania głównego lub obiad dla singla.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *