dania mięsne,  od kuchni

Pastitsio – grecka lazania

Gdy wspominam greckie domowe imprezy, to przede wszystkim kojarzy mi się Pastitsio w roli głównej. Ta makaronowa zapiekanka pojawia się praktycznie w każdym greckim domu przy wielu okazjach. Czy to imieniny, spotkanie przyjaciół, czy jakiekolwiek wspólne biesiadowanie, jest to pretekst do upieczenia tego smacznego dania.

Warstwy makaronu, mięsa mielonego oraz beszamelu idealnie się komponują i sprawiają, że nie jedna osoba rozkocha się w Pastitsio. Osobom, które dopiero poznają grecką kuchnię, może od razu nasunąć się skojarzenie, że to taka Moussaka, tyle że z makaronem zamiast bakłażana i ziemniaka.

W Grecji do przygotowania tego dania używa się specjalnego makaronu, który jest gruby i długi, a w środku ma sporych rozmiarów dziurkę. Jeśli nie macie dostępu do tego typu rurek makaronowych to śmiało możecie zastosować krótszy makaron rurki (penne), lub popularne w Polsce tzw. kolanka.

Według tradycji Pastitsio to 2 lub 3 warstwy makaronu przekładane na przemian z mięsem, jednakże coraz częściej w tawernach i restauracjach można zamówić uproszczoną wersję, gdzie makaron jest tylko na dnie tej przepysznej zapiekanki. Ze względu na fakt, że ja moje Pastitsio przygotowuję w naczyniu o małym formacie (30x17x6 cm) to również robię tylko 3 podstawowe warstwy, a danie smakuje tak samo rewelacyjnie.

Gotowi na przepis?

Proporcje, których używam starczają na 4-5 porcji, w zależności od naszego apetytu 😉

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • około 300-400 ml przecieru pomidorowego lub drobno posiekanych pomidorów bez skórki
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 białka jajek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 300-400 g grubego makaronu typu rurki, kolanka
  • 50 g roztopionego masła
  • drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Na beszamel:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 200-300 g startego sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na 2 łyżkach oliwy smażymy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy cukier i karmelizujemy. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i po chwili mięso mielone. Dokładnie je rozdrabniamy drewnianą łopatką, by usmażyło się równomiernie.
  2. Gdy mięso już jest podsmażone, gasimy je czerwonym winem i gdy wyparuje doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy 1 goździk i liść laurowy.
  3. Wlewamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pilnujemy, aby się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Mięso będzie gotowe, gdy zaabsorbuje soki i sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron na osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
  5. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy masłem.
  6. Ugotowany i odcedzony makaron polewamy roztopionym masłem, dodajemy 1 białko i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie naczynia. Posypujemy natką pietruszki i serem żółtym.
  7. Z usmażonego mięsa wyciągamy liść laurowy i goździk. Dodajemy białko, mieszamy i wylewamy równomiernie na makaron. Posypujemy tartym serem.
  8. Czas na beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas energicznie mieszając. Następnie, po trochu dolewamy mleko i cały czas mieszamy. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję, jak gęsty jogurt lub budyń. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 2 żółtka, dokładnie mieszamy i równomiernie wylewamy na mięso. Posypujemy startym serem.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Pieczemy aż do zarumienienia beszamelu, dlatego w przypadku niektórych piekarników czas pieczenia być może przedłuży się do 60 minut.
  10. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia (max. 30 min.), aby beszamel lepiej „osiadł”. Kroimy na sporej wielkości kawałki.

Pastitsio smakuje doskonale bez dodatków, ale w prawdziwym greckim domu, na stole nie zabraknie prostej, wiejskiej sałatki z ogórków i pomidorów oraz sera feta. Kali oreksi!

Ciekawostka:

  • Aby mięso mielone lepiej się „związało” z makaronem, można dodać do niego dużą łyżkę beszamelu i dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *