dania mięsne,  od kuchni

Stifado

Danie idealne dla mięsożerców, gęsty pomidorowy gulasz wołowy. Wyborne, ale też czasochłonne, gdyż na pełne przygotowanie musimy poświęcić około 2, 5 godziny. Warto!

Składniki:

(na 4-5 porcji)

1 kg wołowiny

250 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki octu

1 kg małych cebulek

5-6 ząbków czosnku

1 filiżanka oliwy z oliwek

400 g przecieru pomidorowego (kartonik)

kilka ziaren pieprzu lub szczypta zmielonego

sól

½ łyżeczki cynamonu

szczypta goździków, najlepiej zmielonych

2-3 liście laurowe

1 ½ litra wody

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na kawałki i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Polewamy winem i przykrywamy. Dodajemy ocet. Po minucie doprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cynamonem. Dodajemy czosnek przekrojony na połówki oraz przecier pomidorowy, dolewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

W międzyczasie obieramy małe cebulki, solimy je i zalewamy wodą na 15 minut. Smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą i wrzucamy do mięsa. Gotujemy kolejne pół godziny, uzupełniamy niewielka ilością wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Potrawa ta często podawana jest z frytkami lub pieczonymi ziemniakami,  doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub chlebkiem pita, które idealnie wchłaniają aromatyczny sos. Palce lizać! 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *