dania mięsne,  od kuchni

Pita me kima, czyli pita z mięsem mielonym

Pita z mięsem mielonym to bardzo popularna w Grecji wersja przekąski, którą można dostać w każdej dobrej piekarni. Chrupiące ciasto filo z aromatycznym wypełnieniem mięsnym często jest spożywane przez Greków „w locie” jako drugie śniadanie. Atutem jest możliwość spożywania tej pity bez użycia talerzy i sztućców, po prostu chrupiemy ją trzymając w jednej ręce, w drugiej trzymając ulubioną mrożoną kawę. Jednocześnie jest to danie, które można zaserwować jako posiłek główny na obiad lub sytą kolację z dodatkiem wiejskiej sałatki. Możliwości serwowania pity me kima jest wiele, a prostota jej przygotowania jest kolejną zaletą tuż obok świetnego smaku tej potrawy.

Składniki:

· oliwa z oliwek

· 1 duża cebula

· 2-3 marchewki

· gałązka selera naciowego

· 1 łyżeczka cukru

· 150 g przecieru pomidorowego

· około 800 g mięsa mielonego wieprzowego

· 1 kostka rosołowa

· 300 ml wody

· 1 łyżeczka rozmarynu

· 1 łyżeczka tymianku

· 200 g żółtego tartego sera

· jajko

· sól

· pieprz

· 450 g ciasta filo (1 opakowanie)

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i selera. Karmelizujemy przez kilka minut z cukrem.

2. Dodajemy mięso mielone, dobrze je rozdrabniamy szpatułką i smażymy do zarumienienia.

3. Dodajemy przecier, przyprawiamy, dobrze mieszamy i smażymy.

4. Dodajemy wodę i kostkę rosołową i smażymy około 10 minut.

5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.

6. Do mięsa wbijamy jajko, szybko mieszamy. Ściągamy z ognia, porcjami dodajemy ser i mieszamy.

7. Dużą blachę smarujemy oliwą i rozkładamy połowę opakowania ciasta filo. Ważne jest żeby kłaść po jednym lub po dwa arkusze filo smarując je oliwą, dalej filo i oliwa itd..

8. Usmażone mięso rozkładamy na filo. Przykrywamy arkuszem filo, smarujemy oliwą, filo, oliwa itd.. Nadmiar ciasta zakładamy do środka blachy. Pamiętamy by nadmiar ciasta zagiąć do środka blachy. Ostrym nożem delikatnie nacinamy górną warstwę filo wydzielając porcje.

9. Pieczemy około 45-50 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie kruche. Po tym czasie odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Kroimy i chrupiemy.

Ciekawostka:

· Smażone mięso warto ugasić ciemnym piwem, a następnie dodać kostkę rosołową, wtedy danie będzie mieć głębszy, wyrazisty smak.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *