![Saganaki tiri](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/67185375_353962168882632_244298156408307712_n-1140x641.jpg)
Saganaki – smażony ser
Grecka przystawka dla maniaków sera. Idealnie pasuje do białego wina. Ciągnący się ciepły serek w chrupiącej panierce w mig znika ze stołu. Zrozumiecie, gdy tylko go spróbujecie.
Poniżej zdradzam sekret banalnego przepisu na saganaki 🙂
Składniki:
ser np. kefalotiri, kefalograviera lub inny twardy, pikantny ser
woda
mąka do panierowania
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ser kroimy w kwadratowe plastry o grubości około 1 cm. Zanurzamy je w wodzie i następnie obtaczamy mąką ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy do zarumienienia.
Serwujemy na małym talerzyku z kawałkiem cytryny, którą następnie spryskujemy całość. Ser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.
Smacznego!
![Gavros, czyli sardela](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/67764340_351263838903172_1374927187316047872_n-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/07/64367204_376204999912789_3830124235389403136_n-75x75.jpg)