Smażone cukinie
Sezon na cukinie w pełni, więc szukamy różnych przepisów na nie. A to je nadziewamy, a to gotujemy, pieczemy, zaprawiamy w słoiki, często zapominając, że najprostsze rozwiązania mogą okazać się najlepsze i najsmaczniejsze.
Dzisiaj zapraszam Was na „cukiniowe chipsy” 🙂
Składniki:
- 1 cukinia
- sól
- 1 szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- oliwa lub olej do smażenia
- łyżka świeżej drobno posiekanej mięty
- 1/3 szklanki tartego sera typu kefalograviera (lub innego twardego, pikantnego sera)
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy na cienkie plastry, umieszczamy w durszlaku, solimy i odstawiamy na około pół godzimy, by puściła soki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- W miseczce w mąką obtaczamy pojedynczo każdy plaster cukinii, następnie zanurzamy w miseczce z wodą i umieszczamy na rozgrzanej oliwie.
- Smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Każdy plasterek ściągamy na papier kuchenny/papierowy ręcznik, by odciągnął tłuszcz. Następnie posypujemy serem i miętą.
Podajemy na gorąco, póki cukinie są chrupiące. Smacznego!