dania wegetariańskie,  od kuchni

Jajka sadzone na pomidorach – awga me domata

Uwielbiam jajka pod każdą postacią: sadzone, smażone, gotowane na twardo, ale najchętniej robię sobie jajecznicę z różnymi dodatkami. Moją ulubioną wersją jest jajecznica z pomidorami, dlatego bardzo przypadło mi do gustu greckie danie, które choć posiada te same składniki to sposób jego wykonania nieco się różni.

Jajka smażone na pomidorach, czyli αυγά με ντομάτα (awga me domata) lub κοκκινιστά αυγά (kokinista awga) to proste i sycące danie, które może służyć  jako śniadanie lub obiad. To nic innego jak jajka sadzone na gęstym sosie pomidorowym, do tego wystarczy pajda świeżego, chrupiącego pieczywa i nasze brzuszki na pewno będą usatysfakcjonowane.

Składniki (na 2 porcje):

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • 2 starte pomidory (lub puszka drobno pokrojonych pomidorów)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie.
  2. Umyte pomidory blendujemy lub drobno kroimy i smażymy aż wyparuje woda (zastępczo można dać pomidory z puszki). Jeśli chcemy by smak pomidorów był intensywniejszy dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wbijamy jajka tak by się nie zlewały razem, zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką na kilka minut. Danie jest gotowe, gdy jajka się zetną.

Mniom mniom! Palce lizać!

Powyżej podałam Wam najprostszy i najczęściej stosowany przepis na jajka na pomidorach w greckim stylu, wszelkie modyfikacje na tej prostej i smacznej potrawie, są często przez wielu Greków uważane za profanację.

Jak już zapewne wiecie ja zawsze poszukuję pewnych udoskonaleń, dlatego do pomidorów dodaję świeżej bazylii, lub zielonego szczypiorku, a ostatnio miałam fantazję spróbować tej potrawy z kilkoma listkami świeżego szpinaku i też smakowało rewelacyjnie.

Odnośnie jajek to wolę je delikatnie rozbełtać zanim dodam do pomidorów, ale greckie gospodynie co najwyżej poruszają patelnią kilka razy, by jajka nie przywarły do dna.

Mimo, że jajeczka w takiej formie są bardzo proste do wykonania to niestety rzadko je znajdziemy w stałym menu tawerny. Ja po raz pierwszy natrafiłam na taką formę podania lata temu, gdy mieszkałam na Wyspie Zakynthos. Jedna z lokalnych tawern serwowała typowo domowe, wiejskie obiady i odkąd ją poznałam regularnie zamawiałam tam κοκκινιστά αυγά na szybki lunch w przerwie od pracy.

A czy Wy już jedliście w Grecji αυγά με ντομάτα?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *