![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123248063_370294861056821_8026225083063243207_n-1140x638.jpg)
Skordalia, czyli pasta czosnkowa
Skordalia to rodzaj pasty, przypominającej puree. Jest bardzo kremowa w konsystencji i mocno czosnkowa w smaku, tak mocna, że po jej spożyciu nie pomoże nam ani mycie zębów, ani gumy do żucia. Moim zdaniem jest to danie dla prawdziwych miłośników czosnku.
Wyróżniamy dwa rodzaje: na bazie ziemniaków i na bazie chleba, dzisiaj przedstawiam przepis na tą pierwszą wersję.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123205707_710451029850063_4240749022913883318_n-1024x576.jpg)
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 8 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli lubimy)
- 1 cytryna
- 1 filiżanka oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Obrany czosnek blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
- Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem wraz z zblendowanym sosem czosnkowym.
- Doprawiamy solą według gustu i ponownie tłuczemy.
Najczęściej skordalia jest serwowana ze smażonym dorszem ewentualnie innymi rybami w chrupiącej panierce. Doskonale smakuje też, jako dip np. wraz z talarkami surowej marchewki.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123220241_355518929062724_5906490512946712752_n-1024x596.jpg)
Kali oreksi!
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/125429618_371772514149338_1647671273463092483_n-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123201881_974178459762019_7106191144483151881_n-75x75.jpg)