dania mięsne,  od kuchni

KEFTEDES – greckie kotleciki mielone

Wielokrotnie słyszę pytanie: „co jedzą Grecy”, gdy zaczynam wymieniać, dość szybko moi rozmówcy uświadamiają sobie, że mamy wiele wspólnych dań i potraw. Wtedy nasuwa się kolejne pytanie „to co w greckiej kuchni jest takiego szczególnego, skoro jemy to samo…”, otóż diabeł tkwi w szczegółach, a tymi szczególikami są przyprawy i zioła. Grecka kuchnia tylko pozornie opiera się na oregano, cytrynie i oliwie, gdyż używa się w niej również dodatki, które nadają potrawom charakteru i najprostszym tego przykładem są greckie kotleciki z mięsa mielonego.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego/cielęcego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 dkg czerstwego chleba (5 kromek bez skórki)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki ouzo
  • sól
  • pieprz
  • mięta
  • oregano
  • skórka z połówki cytryny
  • 1 gałązka pietruszki
  • mąka (do panierowania)
  • oliwa (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Pieczywo moczymy w wodzie, gdy zmięknie odsączamy.
  2. Cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy na jednolita masę (mięso, pieczywo, ubite jaja, startą skórkę cytryny przyprawy i zioła oraz ouzo) i odstawiamy do lodówki, na co najmniej kilkanaście minut.
  4. Formujemy malutkie, okrągłe pulpeciki i obtaczamy w mące.
  5. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Rady i ciekawostki:

  • Po ściągnięciu z patelni pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, by wsiąkł zbędny tłuszcz.
  • Serwujemy z cytryną, którą używamy do spryskania pulpecików.
  • Keftedes są idealne na zakąskę lub do mięsnych półmisków tzw. mezedes, które często znajdziecie w menu niejednej greckiej tawerny.
  •  Czerstwy chleb można wymoczyć w winie, w tym przypadku nie dodajemy do mięsa ouzo.
  • Niektórzy dla podkreślenia smaku dodają 1 łyżkę octu do mięsa, jest to opcjonalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *