od kuchni,  sałatki

Sałatka z fasolką

Składniki:

  • 200 g fasoli (białej lub czarne oczko tj. mavromatika)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • garść oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, następnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy i studzimy.
  2. W misce mieszamy fasolkę, oliwki, paprykę i cebulę pokrojoną w małe paski.
  3. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z cytryny.
  4. Całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *