![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123201881_974178459762019_7106191144483151881_n-1140x641.jpg)
Bakaliaros Skordalia, czyli smażony dorsz z pastą czosnkową
Dorsz jest zdecydowanie moją ulubioną rybą. Na szczęście również w Grecji dorsz jest bardzo popularny, w każdym domu jak i w tawernie. Dorsz jest smażony w chrupiącej panierce i jego nierozłącznym elementem jest Skordalia, czyli pasta czosnkowa, więc jeśli będziecie szukać dorsza w menu to będzie to właśnie Bakaliaros Skordalia.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123583435_689648945269601_3794152920128520606_n-1024x576.jpg)
Składniki:
- 4-5 filetów dorsza
- sól
- pieprz
- jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- oliwa/olej
- cytryna
Przygotowanie:
- Rybę oprószyć solą i pieprzem.
- Na głębokim talerzu rozbełtać widelcem jajko.
- Na drugim talerzu przesiać mąkę z sodą.
- Filety maczamy najpierw w jajku i następnie obtaczamy w mące.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.
Rybę podajemy z cytryną i spryskujemy sokiem tuż przed zjedzeniem. Smażony dorsz najlepiej smakuje z pastą skordalia, oraz sosem tzatziki. Idealnie komponuje się z gotowaną zieleniną, czyli horta, z sałatką z buraków (pantzari salata) czy też z białej kapusty (lachanosalata).
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123393570_3651264181622142_2377445633584835342_n-1024x576.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123248063_370294861056821_8026225083063243207_n-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123514984_801699790630640_3122887543416475083_n-75x75.jpg)