od kuchni,  owoce morza

Bakaliaros Skordalia, czyli smażony dorsz z pastą czosnkową

Dorsz jest zdecydowanie moją ulubioną rybą. Na szczęście również w Grecji dorsz jest bardzo popularny, w każdym domu jak i w tawernie. Dorsz jest smażony w chrupiącej panierce i jego nierozłącznym elementem jest Skordalia, czyli pasta czosnkowa, więc jeśli będziecie szukać dorsza w menu to będzie to właśnie Bakaliaros Skordalia.

Składniki:

  • 4-5 filetów dorsza
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • oliwa/olej
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Rybę oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na głębokim talerzu rozbełtać widelcem jajko.
  3. Na drugim talerzu przesiać mąkę z sodą.
  4. Filety maczamy najpierw w jajku i następnie obtaczamy w mące.
  5. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.

Rybę podajemy z cytryną i spryskujemy sokiem tuż przed zjedzeniem. Smażony dorsz najlepiej smakuje z pastą skordalia, oraz sosem tzatziki. Idealnie komponuje się z gotowaną zieleniną, czyli horta, z sałatką z buraków (pantzari salata) czy też z białej kapusty (lachanosalata).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *