desery,  od kuchni

Milopita, czyli grecki jabłecznik

W Grecji, tak samo jak w Polsce jest wiele sposobów na przygotowanie ciasta jabłkowego. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na dość tradycyjne ciasto, popularne raczej w północnej części kraju.

Jak na greckie ciasto przystało jest bardzo słodkie. Jest również bardzo sycące, będzie świetnym dodatkiem do gorzkiej kawy lub herbaty na przykład na śniadanie. Jest to ciasto kruche, więc warto zaserwować mały kawałek wraz z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną, jako poobiedni deser.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 10-12 jabłek średniej wielkości
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plastry.
  2. Podsmażamy w rondelku, stopniowo dodając 1 szklankę cukru. Na koniec dodajemy cynamon. Gdy jabłka zmiękną ściągamy z ognia.
  3. Miękkie masło miksujemy z połową szklanki cukru, następnie dodajemy jajka, skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia, miksujemy.
  4. Stopniowo dosypujemy mąkę, już mieszając łyżką, a następnie ugniatając dłońmi. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolicie miękkie i nie będzie przyklejało się do palców.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wykładamy na dno i brzegi okrągłej formy.
  6. Następnie wykładamy nadzienie jabłkowe.
  7. Drugą część ciasta rozgniatamy dłońmi na cienką warstwę lub wałkujemy i umieszczamy na wierch formy, zaklejając brzegi.
  8. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *