desery,  od kuchni

Ciasto z dyni

Kalimera! Co można zrobić z dynią? Można ją wydrążyć i użyć, jako dekorację na Halooween, lub można ją zjeść i ja obstaję przy tej drugiej opcji 🙂 Dzisiaj wychodzę do Was z propozycją przepysznego ciasta z dyni, oczywiście według greckiego przepisu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe i jest tak smaczne, delikatnie słodkie, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego.

Jeśli jutro planujecie „Halloween party” to jest to idealne ciasto na taką okazję, ale nie tylko, gdyż może Wam ono przyjemnie osłodzić każdy jesienno-zimowy dzień. W składzie znajdziecie sporą ilość rodzynek oraz orzechów włoskich, które idealnie pasują do masy dyniowej. Zachęcam do wypróbowania przepisu, pamiętajcie tylko by podzielić się ciastem z innymi 😉

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 płaty ciasta filo sfoliata/francuskiego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki, obieramy ze skórki i następnie ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w cedzaku i odstawiamy na 2 godziny do odsączenia.
  2. Orzechy włoskie kroimy w drobną kostkę.
  3. Jajka ubijamy wraz z mlekiem.
  4. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki, tj. dynię, orzechy, rodzynki, cukier, cynamon, jajka ubite z mlekiem i na koniec bułkę tartą.
  5. Jeden płat ciasta filo układamy na dnie blachy lub naczynia żaroodpornego (wymiary około 36×22 cm). Wykładamy na nie nadzienie i przykrywamy drugim kawałkiem filo.
  6. Całość smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 1 godzinę.
  7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Palce lizać! Kali oreksi, czyli smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *