dania mięsne,  od kuchni

Papoutsakia

Wyśmienita potrawa o zabawnej nazwie, gdyż w wolnym tłumaczeniu Papoutsakia oznacza… buty, buciki 🙂

Jadłam ją tylko raz, 3 lata temu, w tawernie u Christosa w wiosce Anafonitria, na Wyspie Zakynthos.  Smak zapadł mi w pamięci, ale niestety nie znalazłam innej tawerny, w której serwowali by Papoutsakia. Dzisiaj postanowiłam sama przygotować to danie.

Składniki:

(porcja na 4-5 osób)

4 średnie lub duże bakłażany

1 duża cebula

400 g mięsa wołowego mielonego

szczypta kminku

125 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

liść laurowy

1 ząbek czosnku

100 g żółtego startego sera

Dodatkowo na przygotowanie beszamelu:

60 g masła

60 g mąki pszennej

½ l mleka

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 żółtko

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż na 2 części. Wewnętrzną część, tj. miąższ głęboko nacinamy uważając, by nie przebić skórki. Solimy i odstawiamy na pół godziny, w ten sposób pozbywamy ich goryczy. Po tym czasie usuwamy soki, które wypuściły bakłażany, np. ręcznikiem papierowym kuchennym. Usuwamy miąższ ze środka bakłażanów, pozostawiając 1 cm przy skórce, wydrążony miąższ użyjemy do farszu.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż do zmiany koloru. Wrzucamy szczyptę kminku i miąższ z bakłażanów. Polewamy winem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy przez około 30 minut, uważając by mięso się nie przypaliło.

W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy i podsmażamy bakłażany z obu stron, aż do zarumienienia. Następnie układamy je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak by nie przewracały się. Jeśli w naczyniu jest za dużo przestrzeni, można ją wypełnić wcześniej obranymi ziemniakami, ich kawałki muszą tak wspierać bakłażany by farsz nie wypłynął. Faszerujemy bakłażany mięsem, które wcześniej przygotowaliśmy. Posypujemy startym serem.

W garnku przygotowujemy beszamel, w tym celu topimy masło i dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta masa doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.

Bakłażany polewamy beszamelem i posypujemy dodatkowo serem. Do brytfanki można dodać niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut.

Serwujemy na talerzach z sałatką np. z pomidorów i świeżym chrupiącym pieczywem.

Aleee wyżera!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *