Moussaka z cukinią
Najprawdopodobniej moussaka jest Wam już dobrze znana, ponieważ jest jednym z najpopularniejszych dań greckich. Dla przypomnienia jest to tradycyjna mięsna zapiekanka na bazie ziemniaków i bakłażanów pod chrupiącą warstwą beszamelu. Można też spotkać moussakę bez ziemniaków lub z dodatkiem cukinii lub nawet wegetariańską! Dzisiaj mam dla Was sprawdzony przepis na moussakę z cukinią, zamiast bakłażana, czyli moussakas me kolokithi (κολοκυθι z gr. cukinia). Smakuje równie wyśmienicie jak tradycyjna. Można ją zrobić zastępczo, gdy w domowej spiżarce brak bakłażana lub gdy w rodzinie mamy niejadka, który nie przepada za bakłażanem.
Składniki:
4 duże ziemniaki
3 cukinie
1 cebula
600-800 g mięsa mielonego (najlepiej chude wołowe)
100 ml wina czerwonego wytrawnego
400 ml sosu pomidorowego z puszki lub 3 zblendowane pomidory
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
2 łyżki oregano
½ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki oliwy z oliwek
Na sos beszamelowy:
60 g masła
7 łyżek mąki
2 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie studzimy i kroimy w plastry.
- Cukinie myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na papierze do pieczenia, na blasze, solimy i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (około 140 stopni) na pół godziny. Opcjonalnie możemy usmażyć cukinie na płycie tzw. kozy lub tradycyjnego pieca kaflowego, które świetnie się tutaj sprawdzają.
- Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
- Zalewamy winem i po około minucie dodajemy sos pomidorowy, cynamon, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy pamiętając by często mieszać, żeby mięso nie przywarło. Smażymy około 25 minut dopóki sos nie odparuje, zdejmujemy z ognia.
- Przygotowujemy beszamel: na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190°C.
- Głęboką blachę lub naczynie żaroodporne o wymiarach około 25×35 cm smarujemy oliwą i na dno wykładamy plasterki ziemniaków. Posypujemy cienką warstwą sera. Wykładamy plasterki cukinii i na to nakładamy równomiernie mięso. Delikatnie i równomiernie wylewamy beszamel i posypujemy resztką sera żółtego.
- Umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40 minut, aż górna warstwa beszamelu zamieni się w chrupiącą skorupkę i nabierze pięknego złoto-brązowego koloru. Wyłączamy piec i zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut.
Tak przygotowaną moussakę kroimy na sporej wielkości kwadraty i serwujemy na płaskich talerzach. Jest to pełne danie same w sobie, ale doskonale smakuje z innymi typowo greckimi dodatkami jak tzatziki lub sałatka grecka.
Pamiętajcie, że moussaka najlepiej smakuje na drugi dzień, podobnie jak bigos musi „dojrzeć”, a jej smaki przeniknąć się. Jeśli chcecie ją odgrzać to 20 minut w temp. 160 stopni w zupełności starczy. Pytanie tylko… czy starczy moussaki do jutra? 😊
Smacznego, czyli kali oreksi!