dania wegetariańskie,  od kuchni

Pieczone ziemniaki

Zacznijmy od tego, że Grecy nie jedzą gotowanych ziemniaków jak zwykliśmy to robić w Polsce.

Tutaj popularne są frytki – πατάτες τηγανητές  (czyt. patates tiganites)
i ziemniaki z piekarnika – πατάτες φούρνου (czyt. patates furnu).

Poniżej przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, jeśli są małe to można je pozostawić w całości. Układamy w  brytfance i polewamy filiżanką oliwy
z oliwek. Grecy dolewają również trzy filiżanki wody (na każdy kilogram)
i spryskują sokiem z dwóch cytryn. Następnie doprawiamy solą, pieprzem
i oregano.  Wszystko starannie mieszamy.  Pieczemy w średnio gorącym piekarniku tj. około 180°C przez około godzinę, aż ziemniaczki nabiorą złocistego koloru.

Jest to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa lub np. smażonych kalmarów (przepis znajdziesz TUTAJ).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *