dania wegetariańskie,  od kuchni

Pieczone ziemniaki

Zacznijmy od tego, że Grecy nie jedzą gotowanych ziemniaków jak zwykliśmy to robić w Polsce.

Tutaj popularne są frytki – πατάτες τηγανητές  (czyt. patates tiganites)
i ziemniaki z piekarnika – πατάτες φούρνου (czyt. patates furnu).

Poniżej przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, jeśli są małe to można je pozostawić w całości. Układamy w  brytfance i polewamy filiżanką oliwy
z oliwek. Grecy dolewają również trzy filiżanki wody (na każdy kilogram)
i spryskują sokiem z dwóch cytryn. Następnie doprawiamy solą, pieprzem
i oregano.  Wszystko starannie mieszamy.  Pieczemy w średnio gorącym piekarniku tj. około 180°C przez około godzinę, aż ziemniaczki nabiorą złocistego koloru.

Jest to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa lub np. smażonych kalmarów (przepis znajdziesz TUTAJ).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.