dania mięsne,  od kuchni

Soufle me kotopoulo kai spanaki, czyli suflet z kurczakiem i szpinakiem

Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami kolejnym szpinakowym przepisem, który jak zwykle jest bardzo prosty. Suflet z kurczakiem i szpinakiem to danie bardzo smaczne i bardzo puszyste.

Suflet można przygotować jako główny posiłek, idealnymi przystawkami będą tutaj oczywiście sałatka wiejska (grecka) i tzatziki.

Składniki:

  • 2 zielone cebulki
  • 400 g szpinaku
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 150 g sera typu parmezan
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 6 jajek
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 700 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ulubione przyprawy lub kostka rosołowa

Przygotowanie:

  1. Doprawione według gustu filety z kurczaka podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości oliwy lub gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
  2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dusimy na niej szpinak. Dodajemy posiekana cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie przygotowujemy beszamel. W tym celu w rondelku (warto użyć większego, bo później będziemy tu mieszać wszystkie składniki) roztapiamy masło na małym ogniu.
  4. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką.
  5. Następnie partiami dolewamy mleko cały czas mieszając trzepaczką. Ściągamy z ognia, gdy pojawią się pierwsze bąbelki.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstawiamy na bok.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
  8. Szpinak dodajemy do rondelka z beszamelem, mieszamy.
  9. Dodajemy posiekany koper oraz ser.
  10. Gotowego kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do reszty.
  11. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy.
  12. Dodajemy 6 żółtek i bardzo dokładnie mieszamy.
  13. W misce ubijamy mikserem białka na sztywną pianę i następnie dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając.
  14. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  15. Całą masę wylewamy do naczynia i posypujemy cienką warstwą bułki tartej.
  16. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut do zarumienienia.

Serwujemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *