od kuchni,  owoce morza

Ośmiornica z makaronem

Wczoraj według greckiej tradycji związanej z Katharo Deftera postanowiłam ugotować coś z owcami morza. Typowe menu tego dnia to między innymi: risotto z krewetkami, gulasz z ośmiornicą, pieczona ośmiornica, spaghetti z owocami morza, smażone kalmary… A mi z tym świętem szczególnie kojarzy się proste danie jednogarnkowe htapodi me makaronaki kofto (xταπόδι με μακαρονάκι κοφτό), czyli ośmiornica z drobnym makaronem. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wszystkie składniki są dostępne w Polsce, więc jeśli chcecie przypomnieć sobie smaki z greckich wakacji, zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1 średnia ośmiornica
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 500 g makaronu typu κοφτό*
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta goździków
  • kostka rosołowa
  • 1 ½ l wody

Przygotowanie:

  1. Ośmiornicę myjemy, usuwamy oczy i zęby. Kroimy na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodajemy ośmiornicę i smażymy, aż się delikatnie zaczerwieni i wchłonie swoje soki. Gasimy winem.
  4. Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, cynamon, goździki, sól i pieprz.
  5. Dolewamy wywaru (woda + kostka rosołowa). Gotujemy około 30-45 minut pod przykryciem, aż zmięknie ośmiornica.
  6. Wrzucamy makaron i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotowe danie serwowane w głębokim talerzu warto spryskać z sokiem cytryny oraz jeszcze ciepłe posypać tartym serem kefalotyri (κεφαλοτυρι).

Smacznego!

*Zamiast makaronu typu Kofto, możecie użyć innych makaronów powszechnie dostępnych w Polsce, np. kolanka, muszelki lub kokardki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *