dania wegetariańskie,  od kuchni,  sałatki

Chorta, czyli gotowana zielenina

Chorta (χόρτα) to tradycyjna przystawka, szczególnie popularna na greckiej wsi, gdzie jest jej pod dostatkiem. W skład chorty wchodzi różnego rodzaju zielenina: szkarłat, psianka czarna, mlecz, dziki szpinak, rukola, mniszek lekarski, czyli wszystko to co rośnie „po rowach” i na łąkach. W zbieraniu chorty specjalizują się starsze kobiety, które najczęściej można zaobserwować w okresie zimowym, tj. deszczowym, gdy roślinność nie jest wysuszona przez słońce. Przemierzają wtedy pośród gajów oliwnych w poszukiwaniu soczyście zielonych liści, odcinając je w taki sposób, by nie uszkodzić korzeni, żeby ponownie mogły wypuścić nowe świeże listki.

Danie to jest wysoko cenione przez Greków, między innymi ze względu na szczególne właściwości wspomagające metabolizm.

Składniki:

  • 1 kg zieleniny
  • woda
  • sól
  • oliwa
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zanim przystąpimy do gotowania zieleniny, musi być ona oczyszczona z twardych i suchych liści oraz dokładnie umyta.
  2. Wkładamy na minutę do gotującej się wody. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Odcedzamy.
  3. Ponownie przygotowujemy wrzącą wodę z dodatkiem soli i gotujemy zieleninę kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy.
  4. Ostudzoną zieleninę polewamy oliwą i skrapiamy cytryną. Gotowe!

Tak przygotowaną sałatkę możemy serwować z mięsem, owocami morza lub po prostu ze świeżym chrupiącym chlebem i kawałkiem fety. Jest to idealny dodatek do każdego obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *