Chorta, czyli gotowana zielenina
Chorta (χόρτα) to tradycyjna przystawka, szczególnie popularna na greckiej wsi, gdzie jest jej pod dostatkiem. W skład chorty wchodzi różnego rodzaju zielenina: szkarłat, psianka czarna, mlecz, dziki szpinak, rukola, mniszek lekarski, czyli wszystko to co rośnie „po rowach” i na łąkach. W zbieraniu chorty specjalizują się starsze kobiety, które najczęściej można zaobserwować w okresie zimowym, tj. deszczowym, gdy roślinność nie jest wysuszona przez słońce. Przemierzają wtedy pośród gajów oliwnych w poszukiwaniu soczyście zielonych liści, odcinając je w taki sposób, by nie uszkodzić korzeni, żeby ponownie mogły wypuścić nowe świeże listki.
Danie to jest wysoko cenione przez Greków, między innymi ze względu na szczególne właściwości wspomagające metabolizm.
Składniki:
- 1 kg zieleniny
- woda
- sól
- oliwa
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Zanim przystąpimy do gotowania zieleniny, musi być ona oczyszczona z twardych i suchych liści oraz dokładnie umyta.
- Wkładamy na minutę do gotującej się wody. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Odcedzamy.
- Ponownie przygotowujemy wrzącą wodę z dodatkiem soli i gotujemy zieleninę kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy.
- Ostudzoną zieleninę polewamy oliwą i skrapiamy cytryną. Gotowe!
Tak przygotowaną sałatkę możemy serwować z mięsem, owocami morza lub po prostu ze świeżym chrupiącym chlebem i kawałkiem fety. Jest to idealny dodatek do każdego obiadu.