Ośmiornica z makaronem
Wczoraj według greckiej tradycji związanej z Katharo Deftera postanowiłam ugotować coś z owcami morza. Typowe menu tego dnia to między innymi: risotto z krewetkami, gulasz z ośmiornicą, pieczona ośmiornica, spaghetti z owocami morza, smażone kalmary… A mi z tym świętem szczególnie kojarzy się proste danie jednogarnkowe htapodi me makaronaki kofto (xταπόδι με μακαρονάκι κοφτό), czyli ośmiornica z drobnym makaronem. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wszystkie składniki są dostępne w Polsce, więc jeśli chcecie przypomnieć sobie smaki z greckich wakacji, zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 średnia ośmiornica
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ½ szklanki oliwy
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 2 liście laurowe
- 500 g makaronu typu κοφτό*
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu
- szczypta goździków
- kostka rosołowa
- 1 ½ l wody
Przygotowanie:
- Ośmiornicę myjemy, usuwamy oczy i zęby. Kroimy na kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno pokrojoną cebulę.
- Dodajemy ośmiornicę i smażymy, aż się delikatnie zaczerwieni i wchłonie swoje soki. Gasimy winem.
- Dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, cynamon, goździki, sól i pieprz.
- Dolewamy wywaru (woda + kostka rosołowa). Gotujemy około 30-45 minut pod przykryciem, aż zmięknie ośmiornica.
- Wrzucamy makaron i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowe danie serwowane w głębokim talerzu warto spryskać z sokiem cytryny oraz jeszcze ciepłe posypać tartym serem kefalotyri (κεφαλοτυρι).
Smacznego!
*Zamiast makaronu typu Kofto, możecie użyć innych makaronów powszechnie dostępnych w Polsce, np. kolanka, muszelki lub kokardki.