od kuchni,  zupy

Zupa z soczewicy – Fakies

Bardzo popularna w Grecji zupa, która królowała na greckich stołach już za czasów antycznych. Idealna dla wegan oraz tych, którzy nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni i wielogodzinne gotowanie.

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki (na 3-4 porcje):

200 g zielonej soczewicy (około 1 szklanki)

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

½ filiżanki oliwy z oliwek

1 mały koncentrat pomidorowy lub puszka siekanych pomidorów

2 liście laurowe

sól

pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę dokładnie opłukać i zalać wodą w garnku tak by ją przykrywała.  Gotować około 5-10 minut.  Pierwszą wodę należy wylać, tj. odcedzić soczewicę na przykład przez durszlak.
  2. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, następnie wsypać do garnka soczewicę i uzupełnić  dużą ilością wody (około 3 litry).
  3. Dodać drobno posiekany czosnek, liście laurowe oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem. Zupa ta z założenia ma być gęsta, ale jeśli wyparuje za dużo wody lub zajdzie taka potrzeba to można do niej dolać przegotowaną wodę w ten sposób ją rozrzedzając.

Zupa doskonale smakuje z kawałkiem fety dodanym już na talerzu. Sami Grecy lubią doprawić ją octem winnym lub odrobiną świeżej oliwy. Ja natomiast czasami doprawiamy ją w polskim stylu słynną „magą”.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *