dania mięsne,  od kuchni

Kotopita, czyli pita z kurczakiem

Chrupiąca, aromatyczna, przepyszna, sycąca pita to słynna kotopita. Kotopoulo czy też kota to po grecku kurczak, więc nazwa tego dania wskazuje, że głównym nadzieniem pity będzie mięso właśnie z kurczaka. Natomiast kotopita zawsze ma dodatki w postaci warzyw, jakie? To zależy od Waszych upodobań,  najczęściej stosowane są w tym przepisie papryki w różnych kolorach.

Dzisiaj zdradzę Wam sekret, jak upiec własną pitę jak z greckiej piekarni.

Składniki:

· 1 kg fileta z kurczaka

· kostka rosołowa

· 1 cebula

· 2 ząbki czosnku

· 1 czerwona papryka

· 1 żółta papryka

· 1 zielona papryka

· kilka pieczarek

· 1 por

· oliwa z oliwek

· 1 łyżeczka mielonej papryki

· 1 łyżeczka cukru

· 1 łyżeczka oregano

· sól

· pieprz

· 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

· pół filiżanki białego wytrawnego wina

· szczypta tymianku

· 150 g sera feta

· 150 g tartego żółtego sera

·  700 g ciasta filo (2 opakowania)

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.

2. Na rozgrzanej oliwie, najlepiej w głębokim rondlu, smażymy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Dodajemy zgnieciony czosnek. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez 4 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, smażymy przez kilka minut.

3. Ugotowane filety kroimy drobno i  dzielimy widelcem na włókna. Dodajemy na patelnię, doprawimy tymiankiem, oregano, sola i pieprzem  i smażymy około 10 minut, aż się zarumieni.

4. Dodajemy przecier pomidorowy i dobrze mieszamy.

5. Gasimy winem i jeszcze przez chwilę podgrzewamy, aż wyparuje. Ściągamy z ognia.

6. Fetę kroimy drobno lub kruszymy i wrzucamy do rondelka, mieszamy. Dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.

7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC, opcja z termoobiegiem..

8. Dużą blachę natłuszczamy oliwą i na jej dno rozkładamy jedno opakowanie ciasto filo (najlepiej jest rozkładać 2 arkusze i natłuszczać, ponownie 2 arkusze i oliwa itd..)

9. Następnie wykładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy 2 arkuszami filo, smarujemy oliwą, ponownie 2 arkusze, oliwa itd., aż do wyczerpania opakowania.

10. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Całość polewamy oliwą. Nacinamy delikatnie porcje w cieście i wstawiamy do piekarnika, na około godzinę aż całość się zarumieni. Wstawiamy na samą górę piekarnika, jeśli umieścimy  blachę na dole to spód pity się nie upiecze.

11. Wystawiamy do ostygnięcia, kroimy i chrupiemy!

Opcjonalnie możecie użyć ciasto francuskie, ja tak robię ze względu na brak dostępu do tego gotowego produktu (wciąż jestem zbyt leniwa, by zrobić je sama). Pita będzie równie pyszna, ale już mniej chrupiąca.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *