dania mięsne,  od kuchni

Moschari kokkinisto

Gdy po raz pierwszy przyjechałam do Grecji była to pierwsza mięsna potrawa, którą zjadłam i która zawróciła mi w głowie do tego stopnia, że szybko odeszłam od moich upodobań „wegetariańskich”. Miękkie, soczyste mięso, którego włókna delikatnie rozchodziły się pod widelcem i do tego gęsty, aromatyczny sos pomidorowy mmmmm… czego chcieć więcej?

Wołowina w sosie pomidorowym, bo o niej mowa jest daniem niezwykle prostym, samo się robi, jedynie, od czasu do czasu należy zaglądać kontrolnie do garnka, czy oby sos nie wyparował i czy danie należy uzupełnić wodą. Musimy mieć na uwadze, że jak to przy mięsie wołowym i wszelakich gulaszach mięso potrzebuje sporo czasu by zmiękło.

Składniki:

  • 1 kg chudej wołowiny
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • goździki
  • ziele angielskie
  • woda

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na porcje i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno kroimy i smażymy razem z mięsem na oliwie, aż mięso się zarumieni z obu stron.
  2. Gasimy winem i mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, goździki, ziele angielskie oraz pomidory, mieszamy.
  3. Uzupełniamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie (około 1,5 h). W międzyczasie, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy wodę.

Można serwować z frytkami, puree – tak jak na zdjęciu, ryżem lub makaronem spaghetti (obficie posypane tartym żółtym serem). Wołowinę można ugotować z ziemniakami, wtedy nazywa się ją moschari kacarolas me patates, ale ten przepis podam Wam przy kolejnej okazji 🙂

Tymczasem życzę Wam smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *