Kalmary nadziewane fetą
Inaczej kalamarakia gemista są niezwykle pyszne, ale niestety rzadko serwowane przez tawerny i trzeba się ich porządnie naszukać. Kto raz spróbuje zakocha się w tym smaku i będzie przemierzać Grecję wzdłuż i wszerz pytając wszędzie o faszerowane kalmary.
Składniki:
4 duże kalmary
100-150 g fety
średniej wielkości zielona papryka
żółta pikantna mała papryczka
średniej wielkości pomidor
musztarda
oliwa z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Czyścimy kalmary i odcinamy główki od reszty ciała (TU instrukcja jak to zrobić).
W miseczce mieszamy 2-3 łyżki musztardy z taką samą ilością oliwy z oliwek. Smarujemy kalmary i w międzyczasie przygotowujemy farsz.
W tym celu ścieramy na dużych oczkach tarki fetę, dodajemy drobno pokrojone papryczki i pomidora. Doprawiamy pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki oliwy, dobrze mieszamy. Nadziewamy kalmary i spinamy wykałaczką.
Kalmary powinny być grillowane z każdej strony nad rozżarzonymi węglami, ale alternatywnie można je upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C na opcji grill przez około 45 minut.
Można serwować z ugotowanymi warzywami, ryżem lub sosem musztardowym.
Jak wykonać sos musztardowy:
2 łyżki musztardy
4 łyżki wody
4 łyżki soku z cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
Szczypta oregano
Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, gotowe J
Przed zaserwowaniem kalmarów można je delikatnie ponacinać i następnie polać sosem.
Smacznego!