owoce morza

Kalmary nadziewane fetą

Inaczej kalamarakia gemista są niezwykle pyszne, ale niestety rzadko serwowane przez tawerny i trzeba się ich porządnie naszukać. Kto raz spróbuje zakocha się w tym smaku i będzie przemierzać Grecję wzdłuż i wszerz pytając wszędzie o faszerowane kalmary.

Składniki:

4 duże kalmary

100-150 g fety

średniej wielkości zielona papryka

żółta pikantna mała papryczka

średniej wielkości pomidor

musztarda

oliwa z oliwek

pieprz

Przygotowanie:

Czyścimy kalmary i odcinamy główki od reszty ciała (TU instrukcja jak to zrobić).

W miseczce mieszamy 2-3 łyżki musztardy z taką samą ilością oliwy z oliwek. Smarujemy kalmary i w międzyczasie przygotowujemy farsz.

W tym celu ścieramy na dużych oczkach tarki fetę, dodajemy drobno pokrojone papryczki i pomidora. Doprawiamy pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki oliwy, dobrze mieszamy. Nadziewamy kalmary i spinamy wykałaczką.

Kalmary powinny być grillowane z każdej strony nad rozżarzonymi węglami, ale alternatywnie można je upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C na opcji grill przez około 45 minut.

Można serwować z ugotowanymi warzywami, ryżem lub sosem musztardowym.

Jak wykonać sos musztardowy:

2 łyżki musztardy

4 łyżki wody

4 łyżki soku z cytryny

8 łyżek oliwy z oliwek

Szczypta oregano

Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, gotowe J

Przed zaserwowaniem kalmarów można je delikatnie ponacinać i następnie polać sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *