![Nadziewany kalmar](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/08/69757392_809223519494783_3706589826221342720_n-1140x659.jpg)
Faszerowane kalmary
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, którego nie znajdziecie w żadnych książkach kucharskich. Jest to przepis na kalmary faszerowane ryżem w sosie pomidorowym, którym podzieliła się ze mną mama mojej koleżanki, po tym jak wyraziłam swój zachwyt nad daniem, którym mnie wcześniej poczęstowała. Było to już kilka lat temu i nigdy więcej nie miałam sposobności, by je jeść ponownie, ale są smaki, które się pamięta i dzisiaj odtworzyłam je ponownie.
Składniki:
oliwa
duża cebula
1 kg średniej wielkości lub dużych kalmarów
2 małe papryki (np. zielona i żółta)
1/2 szklanki świeżego, drobno posiekanego koperku
Sól
pieprz
½ szklanki ryżu
½ szklanki białego wytrawnego wina
odrobina ouzo
1 szklanka wody
400 g tj. puszka przecieru pomidorowego
mała gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Oczyszczamy kalmary (tu znajdziesz instrukcję jak to zrobić), od korpusu odcinamy skrzydełka. Macki i skrzydełka tniemy na małe kawałki.
Na niewielkiej ilości oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy posiekane macki i płetwy. Dolewamy wino, podsmażamy póki sos nie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż i dobrze mieszamy.
Kalmary nadziewamy farszem z ryżu do 2/3 pojemności (nie więcej, ponieważ przepełnione będą pękać pod wpływem pęczniejącego ryżu), spinamy je wykałaczką.
Przygotowujemy sos z przecieru pomidorowego rozcieńczonego z wodą z dodatkiem alkoholu, rozmarynem, solą i pieprzem.
Kalmary umieszczamy w naczyniu z sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/08/69445810_698291533968643_6530329303475814400_n-1024x576.jpg)
Aromatyczne kalmary można zjeść z pieczywem. Palce lizać!
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/09/69459911_699733053772471_3590150466803073024_n-75x75.jpg)
![Klasztor Vlacherna Peloponez](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/08/69390727_466539637231819_6975493923447767040_n-75x75.jpg)