Frikase z wieprzowiną
dania mięsne,  od kuchni

Frikase z wieprzowiną

Frikase… brzmi trochę orientalnie prawda? Słowo fricassee z francuskiego oznacza mięsną potrawkę z białym sosem na bazie wina i śmietanki.  W wydaniu greckim jest to mięsne danie z tradycyjnym jajeczno-cytrynowym sosem avgolemono  z dodatkiem sałaty. „Po co gotować sałatę?” zapytacie, otóż gotowana sałata w połączeniu z avgolemono nabiera nowego, ciekawego smaku. Najbardziej popularną wersją frikase jest ta z jagnięciną, ale można spotkać z wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Do przygotowania frikase, zamiast sałaty można użyć innej zieleniny, np. pora lub szpinaku. Poniżej przedstawiam wersję frikase z wieprzowiną.

Składniki:

  • około 1 kg jagnięciny lub wieprzowiny
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 cebula
  • 10 cebulek dymek
  • 3 sałaty lodowe lub pakusty pekińskie
  • pęczek kopru
  • sól
  • pieprz

Na avgolemono:

  • 2-3 jajka
  • sok z 2 cytryn
  1. Myjemy wszystkie składniki: mięso, cebulki dymki, koperek i sałatę.
  2. Mięso porcjujemy, następnie podsmażamy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Smażymy, aż mięso wchłonie swój sos i delikatnie się zarumieni z obu stron.
  3. Dolewamy 2 szklanki gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie.
  4. Dodajemy pokrojone w krążki cebulki dymki. Koperek drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. W odrębnym garnku gotujemy osoloną wodę i przez minutę zaparzamy w niej pokrojoną w grube kawałki sałatę. 
  6. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Gotujemy jeszcze 15 minut i ściągamy z gazu.
  7. Przygotowujemy sos avgolemono. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z sokiem cytrynowym. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Powoli, by jajko się nie ścięło, dolewamy szklankę wywaru z mięsa i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z mięsem i sałatą i mieszamy. Nie gotujemy!

*Do zagęszczenia sosu avgolemono można dodać jedną łyżeczkę tahini.

Frikase możemy serwować z ryżem, frytkami lub pieczywem.

Prawda, że proste? Kali oreksi!

Frikase z wieprzowiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *