Papoutsakia
Wyśmienita potrawa o zabawnej nazwie, gdyż w wolnym tłumaczeniu papoutsakia oznacza… buty, buciki 🙂 Papoutsakia to bakłażany zapiekane z mięsem mielonym i beszamelem na topie… to takie „mini moussaczki” tyle, że bez ziemniaków 😉
Jadłam ją tylko raz, 3 lata temu, w tawernie u Christosa w wiosce Anafonitria, na Wyspie Zakynthos. Smak zapadł mi w pamięci, ale niestety nie znalazłam innej tawerny, w której by serwowali papoutsakia. Dzisiaj postanowiłam sama przygotować to danie.
Składniki:
(porcja na 4-5 osób)
- 4 średnie lub duże bakłażany
- 1 duża cebula
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- szczypta kminku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g żółtego startego sera
Dodatkowo na przygotowanie beszamelu:
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- ½ l mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Bakłażany kroimy wzdłuż na 2 części. Wewnętrzną część, tj. miąższ głęboko nacinamy uważając, by nie przebić skórki. Solimy i odstawiamy na pół godziny, w ten sposób pozbywamy ich goryczy. Po tym czasie usuwamy soki, które wypuściły bakłażany, np. ręcznikiem papierowym kuchennym. Usuwamy miąższ ze środka bakłażanów, pozostawiając 1 cm przy skórce, wydrążony miąższ użyjemy do farszu.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż do zmiany koloru. Wrzucamy szczyptę kminku i miąższ z bakłażanów. Polewamy winem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy przez około 30 minut, uważając by mięso się nie przypaliło.
- W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy i podsmażamy bakłażany z obu stron, aż do zarumienienia.
- Następnie układamy je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak by nie przewracały się. Jeśli w naczyniu jest za dużo przestrzeni, można ją wypełnić wcześniej obranymi ziemniakami, ich kawałki muszą tak wspierać bakłażany by farsz nie wypłynął. Faszerujemy bakłażany mięsem, które wcześniej przygotowaliśmy. Posypujemy startym serem.
- W garnku przygotowujemy beszamel, w tym celu topimy masło i dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta masa doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
- Bakłażany polewamy beszamelem i posypujemy dodatkowo serem. Do brytfanki można dodać niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut.
Serwujemy na talerzach z sałatką np. z pomidorów i świeżym chrupiącym pieczywem.
Aleee wyżera!