dania mięsne,  od kuchni

Papoutsakia

Wyśmienita potrawa o zabawnej nazwie, gdyż w wolnym tłumaczeniu papoutsakia oznacza… buty, buciki 🙂 Papoutsakia to bakłażany zapiekane z mięsem mielonym i beszamelem na topie… to takie „mini moussaczki” tyle, że bez ziemniaków 😉

Jadłam ją tylko raz, 3 lata temu, w tawernie u Christosa w wiosce Anafonitria, na Wyspie Zakynthos.  Smak zapadł mi w pamięci, ale niestety nie znalazłam innej tawerny, w której by serwowali papoutsakia. Dzisiaj postanowiłam sama przygotować to danie.

Składniki:

(porcja na 4-5 osób)

  • 4 średnie lub duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • szczypta kminku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego startego sera

Dodatkowo na przygotowanie beszamelu:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ l mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na 2 części. Wewnętrzną część, tj. miąższ głęboko nacinamy uważając, by nie przebić skórki. Solimy i odstawiamy na pół godziny, w ten sposób pozbywamy ich goryczy. Po tym czasie usuwamy soki, które wypuściły bakłażany, np. ręcznikiem papierowym kuchennym. Usuwamy miąższ ze środka bakłażanów, pozostawiając 1 cm przy skórce, wydrążony miąższ użyjemy do farszu.
  2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż do zmiany koloru. Wrzucamy szczyptę kminku i miąższ z bakłażanów. Polewamy winem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy przez około 30 minut, uważając by mięso się nie przypaliło.
  3. W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy i podsmażamy bakłażany z obu stron, aż do zarumienienia.
  4. Następnie układamy je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak by nie przewracały się. Jeśli w naczyniu jest za dużo przestrzeni, można ją wypełnić wcześniej obranymi ziemniakami, ich kawałki muszą tak wspierać bakłażany by farsz nie wypłynął. Faszerujemy bakłażany mięsem, które wcześniej przygotowaliśmy. Posypujemy startym serem.
  5. W garnku przygotowujemy beszamel, w tym celu topimy masło i dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta masa doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
  6. Bakłażany polewamy beszamelem i posypujemy dodatkowo serem. Do brytfanki można dodać niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut.

Serwujemy na talerzach z sałatką np. z pomidorów i świeżym chrupiącym pieczywem.

Aleee wyżera!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *