Sałatka z burakiem
Jest to bardzo prosta i błyskawiczna sałatka z greckim akcentem ze względu na obecność fety 😉 Na dodatek jest bardzo zdrowa, gdyż burak posiada duże zasoby pożytecznego dla naszego zdrowia żelaza. Bazą do sałatki jest moja ulubiona rukola o specyficznym, lekko orzechowym i pieprzowym smaku. Jest bardzo smaczna i lekka, idealna na obiad czy też kolację.
Sałatka ta wpisała się na listę moich ulubionych. Polecam!
Składniki:
– 200 g rukoli
– 1 duży ugotowany burak
– 100 g sera feta
– 2 łyżki prażonego słonecznika i dyni
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z cytryny
Rukolę należy opłukać i osuszoną wyłożyć na talerz. Fetę i wcześniej ugotowanego, obranego i ostudzonego buraka pokroić w kostkę i dodać do rukoli. Ja do sałatki użyłam gotowe buraczki, pakowane hermetycznie, zakupione w Lidlu, dlatego nie musiałam ich nawet obierać ze skórki. W międzyczasie należy na suchej patelni, delikatnie uprażyć obrane ziarenka słonecznika i ewentualnie dyni. Dodać do reszty. Całość delikatnie polać oliwą z oliwek oraz spryskać cytryną. Ja do dresingu użyłam gotowej smakowej oliwy z dodatkiem limonki, która nadała sałatce wyjątkowy aromat. Palce lizać!
Jeden komentarz
DRAGO
Pychotka !