dania wegetariańskie,  od kuchni

Arakas kokkinistos, czyli groszek w sosie pomidorowym

Groszek w sosie pomidorowym, potocznie zwany araka to wegetariańskie danie, które przez wiele osób może być kojarzone z dietą postną w okresie przedwielkanocnym, ale nie tylko. Jest to posiłek, który bardzo często pojawia się wielu greckich domach i jest ceniony za szybkość wykonania, prostotę i pożywność.

Składniki:

  • 1 kg zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę ucieramy, lub drobno kroimy i smażymy w głębokim garnku na oliwie.
  2. Ziemniaki i marchew myjemy i kroimy w kostkę i talarki, dodajemy do garnka.
  3. Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy.
  4. Wlewamy ½ szklanki wody oraz ½ szklanki oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy około 15 minut.
  5. Wrzucamy groszek i koperek, mieszamy.
  6. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.

Groszek w sosie czerwonym jemy, jako niezależne danie, wystarczy do tego kawałek fety i świeżego pieczywa. Groszek serwujemy po uprzednim polaniu oliwą.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *