![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/20200702_122909-scaled-e1604303194867-1140x855.jpg)
Arakas kokkinistos, czyli groszek w sosie pomidorowym
Groszek w sosie pomidorowym, potocznie zwany araka to wegetariańskie danie, które przez wiele osób może być kojarzone z dietą postną w okresie przedwielkanocnym, ale nie tylko. Jest to posiłek, który bardzo często pojawia się wielu greckich domach i jest ceniony za szybkość wykonania, prostotę i pożywność.
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/20200702_122944-1024x768.jpg)
Składniki:
- 1 kg zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- puszka pokrojonych pomidorów
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę ucieramy, lub drobno kroimy i smażymy w głębokim garnku na oliwie.
- Ziemniaki i marchew myjemy i kroimy w kostkę i talarki, dodajemy do garnka.
- Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy ½ szklanki wody oraz ½ szklanki oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy około 15 minut.
- Wrzucamy groszek i koperek, mieszamy.
- Gotujemy, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
Groszek w sosie czerwonym jemy, jako niezależne danie, wystarczy do tego kawałek fety i świeżego pieczywa. Groszek serwujemy po uprzednim polaniu oliwą.
Kali oreksi!
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123514984_801699790630640_3122887543416475083_n-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/10/123028326_391624558910522_691148579807797251_n-75x75.jpg)