dania wegetariańskie,  od kuchni

Makaronada me spanaki kai feta, czyli makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem jest Wam pewnie znany, ale dzisiaj pragnę przedstawić to danie w wersji greckiej, która moim zdaniem jest niesamowicie pyszna. Jest to proste wegetariańskie danie, pełne witamin, protein i kwasu foliowego. Jest to kolejna potrawa dla miłośników szpinaku i spanakopity, gdyż dodatek fety z pewnością nasunie Wam takie skojarzenia.

Składniki:

  • czerwona lub biała cebula
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • koperek
  • 500 g szpinaku
  • 150 g serka topionego lub innego kremowego (ewentualnie możemy użyć tłustej śmietanki)
  • 300 g sera feta
  • 400 g makaronu typu spaghetti lub świderki
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron.
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojona cebulę, a potem dodajemy szczypiorek.
  3. Obrany czosnek zgniatamy i kroimy, dodajemy na patelnię.
  4. Koperek kroimy i dodajemy do reszty. Warto zostawić choć trochę koperku, by na koniec przyozdobić nim talerz. Mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu.
  5. W międzyczasie wrzucamy makaron do gotującej się wody.
  6. Szpinak kroimy i smażymy około 10 minut, aż się „ugotuje”. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  7. Dodajemy kremowy serek oraz jedną lub dwie chochle wody z gotującego się makaronu. Mieszamy.
  8. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy do szpinaku. Mieszamy.
  9. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Gotowe!

Rada: W przypadku mrożonego szpinaku, należy wrzucić na patelnię go zaraz po usmażeniu cebuli. Dusimy na wolnym ogniu. Pozostałe kroki są bez zmian.

Serwujemy na dużym talerzu, polewamy oliwą i posypujemy świeżym koperkiem.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *