Kotleciki z cukinii
W Grecji bardzo popularnym warzywem jest zielona cukinia, czyli kolokythi (gr. κολοκύθι). Najczęściej przygotowuje się z niej kotleciki tzw. kolokythokeftedes z dodatkiem ziemniaków oraz serów.
Chciałam uniknąć spożywania tych składników, więc użyłam cukinię to wykonania dietetycznych kotlecików z marchewką. Ich słodki smak zaakcentowałam odrobiną curry.
Przygotowanie kotlecików zajęło mi dosłownie chwilę, a na dodatek smakowały rewelacyjnie.
Cukinii w Grecji jest pod dostatkiem, więc warto odejść od utartych przepisów i poeksperymentować w kuchni.
Składniki (około 12 sztuk):
- 1 duża cukinia
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- łyżeczka mąki
- szczypta soli
- curry
- odrobina oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę myjemy. Od cukinii odcinamy zielony ogonek i ścieramy ją na grubych oczkach do durszlaka. Solimy i pozostawiamy, by puściła soki. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy na drobnych oczkach.
Odciskamy nadmiar soku od cukinii i w jednej misce mieszamy z marchewką, jajkiem, mąką i przyprawami.
Nakładamy małe porcje łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy przy użyciu niewielkiej ilości oliwy. Gdy jedna strona kotlecika się zarumieni ostrożnie przekładamy na drugą i smażymy przez kolejną chwilę.
Usmażone kotleciki kładziemy na papierze kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotleciki z cukinii możemy zaserwować z twarożkiem (ja użyłam mój ulubiony grecki Flair) i następnie posypać szczyptą słodkiej papryki.
Smacznego 🙂
A Wy co przygotowujecie z cukinii? Macie jakieś własne pomysły na cukinię w innej odsłonie?