Kotleciki z cukinii
dania wegetariańskie,  od kuchni

Kotleciki z cukinii

W Grecji bardzo popularnym warzywem jest zielona cukinia, czyli kolokythi (gr. κολοκύθι). Najczęściej przygotowuje się z niej kotleciki tzw. kolokythokeftedes z dodatkiem ziemniaków oraz serów.

Chciałam uniknąć spożywania tych składników, więc użyłam cukinię to wykonania dietetycznych kotlecików z marchewką. Ich słodki smak zaakcentowałam odrobiną curry.

Przygotowanie kotlecików zajęło mi dosłownie chwilę, a na dodatek smakowały rewelacyjnie.

Cukinii w Grecji jest pod dostatkiem, więc warto odejść od utartych przepisów i poeksperymentować w kuchni.

Składniki (około 12 sztuk):

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • łyżeczka mąki
  • szczypta soli
  • curry
  • odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę myjemy. Od cukinii odcinamy zielony ogonek i ścieramy ją na grubych oczkach do durszlaka. Solimy i pozostawiamy, by puściła soki. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy na drobnych oczkach.

Odciskamy nadmiar soku od cukinii i w jednej misce mieszamy z marchewką, jajkiem, mąką i przyprawami.

Nakładamy małe porcje łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy przy użyciu niewielkiej ilości oliwy. Gdy jedna strona kotlecika się zarumieni ostrożnie przekładamy na drugą i smażymy przez kolejną chwilę.

Usmażone kotleciki kładziemy na papierze kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotleciki z cukinii możemy zaserwować z twarożkiem (ja użyłam mój ulubiony grecki Flair) i następnie posypać szczyptą słodkiej papryki.

Smacznego 🙂

A Wy co przygotowujecie z cukinii? Macie jakieś własne pomysły na cukinię w innej odsłonie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *