dania wegetariańskie,  od kuchni,  sosy i dipy

Skordalia, czyli pasta czosnkowa

Skordalia to rodzaj pasty, przypominającej puree. Jest bardzo kremowa w konsystencji i mocno czosnkowa w smaku, tak mocna, że po jej spożyciu nie pomoże nam ani mycie zębów, ani gumy do żucia. Moim zdaniem jest to danie dla prawdziwych miłośników czosnku.

Wyróżniamy dwa rodzaje: na bazie ziemniaków i na bazie chleba, dzisiaj przedstawiam przepis na tą pierwszą wersję.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 8 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli lubimy)
  • 1 cytryna
  • 1 filiżanka oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Obrany czosnek blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem wraz z zblendowanym sosem czosnkowym.
  4. Doprawiamy solą według gustu i ponownie tłuczemy.

Najczęściej skordalia jest serwowana ze smażonym dorszem ewentualnie innymi rybami w chrupiącej panierce. Doskonale smakuje też, jako dip np. wraz z talarkami surowej marchewki.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *