Skordalia, czyli pasta czosnkowa
Skordalia to rodzaj pasty, przypominającej puree. Jest bardzo kremowa w konsystencji i mocno czosnkowa w smaku, tak mocna, że po jej spożyciu nie pomoże nam ani mycie zębów, ani gumy do żucia. Moim zdaniem jest to danie dla prawdziwych miłośników czosnku.
Wyróżniamy dwa rodzaje: na bazie ziemniaków i na bazie chleba, dzisiaj przedstawiam przepis na tą pierwszą wersję.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 8 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli lubimy)
- 1 cytryna
- 1 filiżanka oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Obrany czosnek blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
- Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem wraz z zblendowanym sosem czosnkowym.
- Doprawiamy solą według gustu i ponownie tłuczemy.
Najczęściej skordalia jest serwowana ze smażonym dorszem ewentualnie innymi rybami w chrupiącej panierce. Doskonale smakuje też, jako dip np. wraz z talarkami surowej marchewki.
Kali oreksi!