Skordalia, czyli pasta czosnkowa
Skordalia to rodzaj pasty, przypominającej puree. Jest bardzo kremowa w konsystencji i mocno czosnkowa w smaku, tak mocna, że po jej spożyciu nie pomoże nam ani mycie zębów, ani gumy do żucia. Moim zdaniem jest to danie dla prawdziwych miłośników czosnku.
Wyróżniamy dwa rodzaje: na bazie ziemniaków i na bazie chleba, dzisiaj przedstawiam przepis na tą pierwszą wersję.

Składniki:
- ½ kg ziemniaków
 - 8 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli lubimy)
 - 1 cytryna
 - 1 filiżanka oliwy z oliwek
 - sól
 
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
 - Obrany czosnek blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy.
 - Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem wraz z zblendowanym sosem czosnkowym.
 - Doprawiamy solą według gustu i ponownie tłuczemy.
 
Najczęściej skordalia jest serwowana ze smażonym dorszem ewentualnie innymi rybami w chrupiącej panierce. Doskonale smakuje też, jako dip np. wraz z talarkami surowej marchewki.

Kali oreksi!
	
	
			
			
					

